HLADAN TUŠ IZ NJEMAČKE: „Plenković je bio aktivan u lobiranju, no nije uspio što je htio…“

Što se tiče rezolucije o BiH, ona je sve suprotno od onog što je hrvatska vlada htjela.

  • Politika

  • 28. Jul. 2022  

  • 5

Novinar Deutsche Wellea Srećko Matić za N1 Newsnight je analizirao nekoliko aktualnih tema.

Prvo se dotaknuo visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta koji je nametnuo djelomične izmjene izbornog zakona, a koje su uglavnom tehničke prirode i ostaje otvoreno pitanje načina popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH koje hrvatske stranke smatraju ključnim.

“U Njemačkoj se s pojačanim intenzitetom prati rad visokog predstavnika i situacija u BiH”, rekao je Srećko Matić i dodao: “Dolaskom nove koalicije stvari su se malo promijenile nabolje. Ranije se BiH nije ni spominjala, sad stoje jasne rečenice u sporazumu da će se nova koalicija zalagati za stabiliziranje situacija u BiH, i boljitak naroda u BiH. Prošla je vlada forsirala imenovanje Schmidta na dužnost visokog predstavnika čime se signalizirala njezina briga za tu regiju koju nije uspjela pogurati prema EU-u. To je jedna od crnih rupa njene vanjskopolitičke bilance. Regiju Zapadnog Balkana i BiH nije odlučnije pogurala prema EU-u.”

Govoreći o reakcijama u Hrvatskoj, posebno riječima predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, Matić je rekao:

“Između svih tih rečenica hrvatskog predsjednika neke stvari treba uzeti ozbiljno. Generalno što se tiče poznavanja situacije u BiH, njemački građani ne znaju puno.”

Kaže da razliku od građana politika sad više toga radi: “Što se tiče politike, usvojena je rezolucija koalicije kojom se primarno poručuje da su uočili da stvari u BiH ne štimaju i da žele raditi na tome da se poboljšaju. Važnija je odluka Bundestaga da pošalje dodatne vojnike u BiH kako bi mogli reagirati i eventualno smiriti nerede. Što se tiče rezolucije o BiH, ona je sve suprotno od onog što je hrvatska vlada htjela. Zato se otvara pitanje utjecaja i hrvatske vlade i hrvatske opozicije na njemačke stranke da sagledaju situaciju u BiH. Hrvatski premijer i ministar vanjskih poslova bili su aktivni u lobiranju, ne može im se prigovoriti da ništa nisu radili. Puno se radilo, malo se postiglo. Rječnikom svjedožbi – trudili su se, ali nisu uspjeli što su htjeli.”

Matić ističe kako je Schmidt došao u BiH u misiji njemačke vlade od koje nominalno ima podršku, no strategija vlade nije posve jasna.

“Oni puno govore, puno rade, ali što je cilj, kako Nijemci žele ostvariti ono o čemu pričaju? Mogu li hrvatske vlasti uopće nešto izlobirati ako je stav takav da vlada ne vjeruje Schmidtu i da ono što radi na terenu, nije ono što žele vladajuće stranke u Berlinu”, rekao je Matić.

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...