SRUŠENA BILA 1992. GODINE: Svečano otvorena Bijela džamija u Derventi

Bijela džamija izgrađena je u sklopu Beglučkog vakufa koji je osnovan 1850. godine, a tragičnu sudbinu rušenja doživjela je 1992. godine.

  • Društvo

  • 30. Jul. 2022  30. Jul. 2022

  • 2

Obnovljena beglučka Bijela džamija u džematu Begluci Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Derventa danas je svečano otvorena uz prisustvo velikog broja vjernika.

Bijela džamija izgrađena je u sklopu Beglučkog vakufa koji je osnovan 1850. godine, a tragičnu sudbinu rušenja doživjela je 1992. godine.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović iskazao je čestitike na obnovi Beglučke džamije, te kazao da je prisustvo velikog broja vjernika i predstavnika Pravoslavne i Katoličke crkve, kao i gradonačelnika, lijepa poruka koja se šalje iz Dervente.

"Lijepo je biti danas ovdje i dijeliti ovu radost. Ona je još značajnija što se događa na Novu hidžretsku godinu. Danas je dan radosti i molim Boga da radost bude produžena na čitavu hidžretsku godinu. Ako nema ko gledati ovu džamiju, onda ona nema svoju suštinu i radost, a ako nema ko ući u nju i posjetiti džamiju, onda će ona biti tužna", kazao je muftija Abdibegović.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, istakao je da je dan otvorenja džamije svečan dan.

Iskazao je zadovoljstvo što ima priliku dijeliti impresivne osjećaje s ljudima koji su došli da prisustvuju ovom velikom činu.

"Važno nam je da ponovo imamo džamiju na ovom mjestu na kome je ona dugo bila. Mogli bismo kazati stoljećima je ovdje. Svaka naša sredina, pa i Derventa, ukrašena je munarama, tornjevima, ukrašena je simbolima naše prošlosti, naše povijesti, simbolima naših kultura u Bosni i Hercegovini", rekao je muftija Fazlović.

Glavni imam MIZ Derventa, Muris-ef. Abdurahmanović podsjetio je da je obnova džamije trajala šest godina i da njeno otvaranje ima veliki značaj, kako za džematlije Begluka, tako i za sve džematlije Medžlisa Derventa.

"Danas na 1. muharrem, obilježavajući hidžru, koja je bila prekretnica i početak novog života za muslimane, mi otvaramo ovu džamiju s ciljem i dovom dragom Allahu dž.š. da ona bude naš pokretač i orijentir našeg budućeg života, da bude mjesto gdje ćemo hraniti svoje duše, odgajati buduće generacije u duhu islama i svoje tradicije", kazao je efendija Abdurahmanović.

Milorad Simić, gradonačelnik Dervente, istakao je da je otvorenje Beglučke džamije četvrto otvorenje na području Dervente kojem je prisustvovao.

"Zasigurno, sve što se uradi u jednoj zajednici je velika stvar, a kad se obnavljaju ili prave vjerski objekti, to je više nego veliko. To je dobro, to je za dobro", rekao je Simić.

Svečanom otvorenju džamije prisustvovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica koji su iskazali zahvalnost na pozivu, te istakli da je današnji susret znak zajedničke želje za bratskim zajedništvom i mirom u okviru vjere u Stvoritelja.

Prilikom otvorenja džamije dodijeljene su i zahvalnice vakifima beglučke Bijele džamije, a kao najveći vakif upisao se Vahid Ibrić.

Izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vahid-ef. Fazlović, nakon što je proglasio džamiju vakufom i vlasništvom Islamske zajednice, ključ je uručio najvećem vakifu i njegovoj majci da svečano otvore džamiju.

Ibrić je istakao da su za relativno kratko vrijeme uspjeli završiti projekat.

"Veoma nam je važno da se tradicija nastavi i da se obnovi ono što je nekada bilo. Naš Beglučki vakuf ima skoro 200 godina dugu tradiciju. Mi smo obnovili džamiju, dva šadrvana, ali i očistili vakuf i mezarluke", rekao je Ibrić, piše Preporod.info.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...