KFOR IZDAO SAOPĆENJE: "Situacija na Kosovu je napeta, spremni smo intervenisati"

Dalje ističu da su "potpuno fokusirani na dnevnoj bazi da obezbijede sigurno okruženje i slobodu kretanja svim stanovnicima Kosova".

  • Regija

  • 01. Avg. 2022  

  • 1

Nakon blokada, sirena i pucnjeva večeras na sjeveru Kosova, oglasili su se i iz KFOR-a naglašavajući da prate situaciju te da su spremni reagovati ukoliko bilo čija sigurnost bude ugrožena.

"Cjelokupna sigurnosna situacija na Kosovu je napeta. KFOR pažljivo posmatra šta se dešava i spreman je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena", napisali su oni.

Dalje ističu da su "potpuno fokusirani na dnevnoj bazi da obezbijede sigurno okruženje i slobodu kretanja svim stanovnicima Kosova".

"KFOR ima vidljiv i agilan stav na terenu, a komandant KFOR-a je u kontaktu sa svim svojim glavnim sagovornicima, uključujući i predstavnike sigurnosnih agencija Kosova, kao i Ministarstva odbrane Srbije", napisali su.

Istaknuli su podršku normalizaciji odnosa između Prištine i Beograda kroz dijalog te su ih pozvali na pregovore, ističući važnost mira za cijeli region.

"Ovo je problematično za regionalni mir i sigurnost. Bolje budućnosti na Balkanu neće biti bez poštivanja ljudskih prava i demokratskih vrijednosti, vladavine prava i komšijskih odnosa. Konstruktivan dijalog je ključ stabilnosti", napisali su.

Inače, u 17:30 su se na sjeveru Kosova oglasile sirene koje nisu prestale tri sata. U tom periodu Srbi su blokirali putne pravce koji vode ka graničnim prijelazima sa Srbijom, a sve zbog novih pravila koje je uvela kosovska vlada o ličnim kartama i registracijskim oznakama iz Srbije.

Na društvenim mrežama su podijeljeni mnogi snimci na kojima se čuju i pucnjevi, a sirene su se ponovo oglasile od 22:00 sata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...