RAT UŽIVO: Zelenski tvrdi da je u Donjecku pakao

Danas je 158. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 02. Avg. 2022  02. Avg. 2022

  • 4

22:01 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je u svom noćnom video obraćanju naciji je situaciju u istočnoj regiji Donjeck, koja je pod silovitim napadima ruskih snaga, opisao kao "pakao".

"Napadi na Pisku i Avdijivku su pakao, koji ne mogu opisati riječima. Usprkos pošiljkama američkih raketa, još uvijek ne možemo potpuno slomiti rusku nadmoć u artiljeriji i ljudstvu", rekao je Zelenskij, a prenosi Kyiv Independent.

21:13 Sjedinjene Države otkrile su detalje najnovijeg paketa sankcija koje su uveli Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Na udaru novog paketa sankcija su metalurška kompanija MMK i Alina Kabaeva, navodna ljubavnica ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Kabaeva, bivša olimpijska gimnastičara, na čelu je Nacionalne medijske grupe, prorežimskog konglomerata televizijskih, radio i novinskih organizacija. Putin je zanijekao da su njih dvoje u romantičnoj vezi.

Američko ministarstvo financija objavilo je da je kompanija MMK jedan od najvećih poreznih obveznika u Rusiji te omogućava značajne prihode ruskoj vladi. Na udar američkih sankcija su došle i dvije podružnice te kompanije - MMK-Finans i podružnica MMK u Turskoj.

20:32:Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. februara stigla je danas navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnom moru, javlja agencija AFP.

20:15 Pred trgovinom H&M u Moskvi su se stvorili golemi redovi. Naime, poslovnica H&M-a u Moskvi otvorila je vrata posljednji put kako bi rasprodala inventar prije potpunog povlačenja te kompanije iz Rusije.

H&M je samo jedan od niza potrošačkih brendova koji su najavili napuštanje Rusije nakon što je ta zemlja krajem veljače napala Ukrajinu. Među najpoznatijim kompanijama koje su povukle takav potez su Ikea i Nike.

"H&M se zatvara, zato stojimo ovdje. Kupit ću sve što mogu", rekla je Irina, jedna od žena koje su danas stajale u redu pred trgovinom.

Povlačenje iz Rusije, šestog najvećeg tržišta za H&M, koštat će tu kompaniju oko 200 milijuna američkog dolara te će utjecati na oko 6.000 zaposlenika.

19:46 Objavljena je nova studija Odsjeka za menadžment prestižnog američkog Sveučilišta Yale, u kojoj se navodi da ruska ekonomija trpi izuzetno teške posljedice zapadnih sankcija, ali i činjenice da je Rusiju napustio cijeli niz multinacionalnih kompanija od početka invazije, javlja AFP

U studiji su korišteni podaci kompanija, banaka, konzultanata i ruskih trgovinskih partnera.

"Ne samo da su sankcije i povlačenje kompanije bile uspješne, nego su dubinski osakatile rusku ekonomiju na svakoj razini", zaključuje se u studiji.

Guardian navodi kako studija Yalea dovodi u pitanje uvjerenje da se Rusija uspješno nosi sa zapadnim sankcijama zahvaljujući desecima milijardima dolara prihoda od izvoza nafte i plina. Studija procjenjuje da su maloprodaja i osobna potrošnja u Rusiji pale za 15-20% na godišnjoj razini. Prodaja automobila pala je sa 100.000 mjesečno na samo 27.000 automobila mjesečno.

18:14 Skupina G7, koja okuplja ekonomski najmoćnije zemlje svijeta, razmatra blokadu transporta ruske nafte kako bi lišili Moskvu prihoda zbog invazije na Ukrajinu - osim ako se ne ograniči cijena nafte. Skupinu G7, podsjetimo, čine SAD, Kanada, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Italija i Japan. U izjavi za javnost minsitri G7 su rekli da razmatraju "sveobuhvatnu zabranu svih usluga koje omogućavaju pomorski transport ruske sirove nafte i naftnih derivata diljem svijeta, osim u slučaju da se nafta ne kupuje po cijeni dogovorenoj u konzultacijama s međunarodnim partnerima ili ispod te cijene".

17:32 Skupina ruskih vojnika optužila je svoje zapovjednike da su ih strpali u zatvor u istočnoj Ukrajini nakon što su se odbili boriti, javlja The Guardian dodajući da se radi o rijetkom slučaju javnog iskazivanja nezadovoljstva u redovima ruske vojske zbog invazije na Ukrajinu.

16:42 Ukrajina produžila ugovorni period sa stranim vojnicima na 10 godina.

15.45 Nakon što je ruski Vrhovni sud proglasio ukrajinsku pukovniju Azov terorističkom organizacijom, stigla je prva reakcija Azova. U objavi na svom Telegram kanalu Azov navodi da Rusija na taj način želi dobiti opravdanje za počinjenje raznih zločina.

Pukovnija Azov je u objavi pozvala SAD da proglasi Rusiju "terorističkim državom" kao odgovor na ratne zločine koje su ruske snage počinile tijekom invazije na Ukrajinu.

15.25 Cijena nafte danas je porasla iznad 100 dolara, uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika (OPEC+).

Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je u odnosu na dan ranije za 31 cent, na 100,34 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni, od 94,29 dolara.

Sastanak OPEC-a +, koji uključuje i Rusiju, održat će se u srijedu. Dva od osam izvora kazala su da će se razgovarati o skromnom povećanju proizvodnje, dok su ostali rekli da je povećanje malo vjerojatno.

15.00 Rusija je danas objavila da su Sjedinjene Države, najveća svjetska vojna sila, direktno uključene u sukob u Ukrajini jer su američki špijuni odobravali i koordinirali ukrajinske raketne napade na ruske snage.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najozbiljniju krizu u odnosima između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., kada su mnogi strahovali da je svijet na rubu nuklearnog rata.

Rusko ministarstvo odbrane, na čelu s bliskim saveznikom predsjednika Vladimira Putina, objavilo je da je zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Vadim Skibicki listu Telegraph priznao da Washington koordinira raketne napade HIMARS-om.

14.10 Ruski vrhovni sud je danas prozvao ukrajinski Azovski bataljon terorističkom skupinom, prenosi Reutersov svjedok iz sudnice. 

Azovski bataljon, grupacija s krajnje desnim i ultranacionalističkim korijenima, dugo je bila jedna od najistaknutijih vojnih grupa u borbi protiv Rusije na istoku Ukrajine, piše Reuters. Rusija se dugo pozivala na taj bataljon u svojim tvrdnjama da Ukrajinom vladaju "fašisti". Ruska državna propaganda uporedila je azovce s nacistima čiji je poraz u ratu protiv Sovjetskog Saveza i dalje ključan dio ruskog nacionalnog identiteta. 

13.25 Rusija gleda na očekivani posjet Nancy Pelosi Tajvanu kao na provokaciju s ciljem pritiska na Peking, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova. 

U brifingu za novinare Zaharova je rekla još da Rusija podržava pekinški princip jedinstvene Kine i protivi se neovisnosti Tajvana "u bilo kojem obliku".

Kina je, podsjećamo, bijesna zbog mogućeg posjeta šefice Zastupničkog doma SAD-a Tajvanu. U ponedjeljak je kineski glasnogovornik upozorio da kineska vojska "neće sjediti prekriženih ruku" ako dođe do posjeta, a nakon toga su i kineski borbeni avioni letjeli na samoj polovici Tajvanskog tjesnaca. 

13.00 Prvi teretni brod koji je napustio Ukrajinu otkako je Rusija izvršila invaziju prije više od pet mjeseci, naišao je na loše vrijeme u Crnom moru i trebao bi stići u Istanbul kasnije nego što je planirano, rekao je danas turski dužnosnik.

Ruski, ukrajinski, turski i dužnosnici UN-a pregledat će brod nakon što se usidri u Istanbulu. Nastavljaju se pripreme i planiranje za druge brodove za koje se očekuje da će također napustiti ukrajinske luke.

12.40 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je Rusija uništila šest raketnih sistema Himars američke proizvodnje od početka najnovije ruske invazije na Ukrajinu.

Interfax javlja da je Šojgu također tvrdio da je uništeno pet sustava za lansiranje protubrodskih raketa Harpoon.

12.15 Predstavnik Turske u Zajedničkom koordinacijskom centru (JCC) u Istanbulu rekao je da se očekuje da će se prvi brod koji je isplovio s ukrajinskim žitaricama za svjetska tržišta usidriti u Istanbulu večeras. 

General Özcan Altunbulak rekao da se plovidba broda odvija prema planu.

Dužnosnik, koji je anonimno razgovarao s novinskom agencijom Reuters, rekao je da očekuju da će se izvoz krenuti odvijati svakodnevno. 

"Plan je da brod isplovljava svaki dan", rekao je visoki dužnosnik, misleći na Odesu i dvije druge ukrajinske luke obuhvaćene sporazumom. Ako sve bude u redu, izvoz će se neko vrijeme obavljati jednim brodom dnevno. 

12.05 Španska vlada će ukrajinskim izbjeglicama koje su našle utočište u toj zemlji isplaćivati po 400 eura mjesečno.

Pomoć će dobiti Ukrajinci koji su dobili privremenu zaštitu u Španiji i nemaju dovoljno finansijskih sredstava.

Vlada je u ponedjeljak odobrila kraljevski dekret, navodi Ministarstvo za inkluziju, socijalno osiguranje i migracije.

Dodatnih 100 eura će biti izdvojeno za svakog maloljetnika

11.25 Kiril Martinov, glavni urednik europskog izdanja neovisnih ruskih novina Novaja Gazeta, na Twitteru je objavio kako je obrisana objava Dmitrija Medvedeva na ruskoj društvenoj mreži VKontakte u kojoj je tražio da Rusija zauzme Gruziju i Kazahstan i ponovo uspostavi SSSR.

"Incident je pripisan hakiranju. Problem je u tome što je objavu stilistički nemoguće razlikovati od nebuloza koje bivši ruski predsjednik svakodnevno piše", napisao je Martinov na Twitteru.

Dmitry Medvedev urged Russia to take over Georgia and Kazakhstan and restore the USSR. This Vkontakte post was deleted, and the incident was attributed to hacking. The problem is post stylistically indistinguishable from the nonsense that the former Russian president write daily.

— Kirill Martynov (@kmartynov) August 2, 2022

11.00 Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto pozvao je nuklearne supersile da prestanu da se igraju geopolitičkom situacijom oko Ukajine.

Szijjarto je na konferenciji UN za razmatranje napretka u primjeni Ugovora o neširenju nuklearnog oružja rekao da Mađarska razumije da države s nuklearnim oružjem gledaju na sukob u Ukrajini kao na pitanje geopolitičke prirode.

“A neke od tih supersila su geografski daleko od mjesta gdje se održava rat. Ali za nas, zemlje u susjedstvu, ovo je pitanje od vitalnog značaja. Zato tražimo od svih relevantnih aktera: ne igrajte se geopolitikom na naš račun”, rekao je Szijjarto.

10.35 Samoproglašena Narodna Republika Donjeck (DPR) tvrdi da je jedna osoba ubijena i da su četiri civila ranjena u ukrajinskom granatiranju na teritorijima koje je DNR okupirala. DNR kao legitimnu vlast priznaju samo tri države članice UN-a, uključujući Rusiju.

10.15 Posljedice noćnog granatiranja Mikolajeva. Video iz Senkeviča otkriva sve.

09.15 Objavljen je novi izvještaj britanskih obavještajaca.

U njemu se navodi kako je napad na sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju na Dan mornarice o kojem je izviješteno najnoviji neuspjeh za Crnomorsku flotu u petomjesečnom ratu protiv Ukrajine. Ti neuspjesi, dodaje se, uključuju gubitak krstarice Moskva, vodećeg broda ruske Crnomorske flote, koji se dogodio u aprilu.

08.15 Rusi opet granatirali Dnjepropetrovsku oblast: uništeni stambeni objekti i dalekovodi, javljaju ukrajinski mediji.

Slika

08.00 Novi paket vojne pomoći iz SAD-a još je jedno ulaganje u sigurnost istočnog krila NATO-a i podrška demokraciji u EU. Naši topnici spremni su pretvoriti noć u dan kako bi protjerali ruske osvajače iz Ukrajine, navode iz Ukrajinskog ministarstva odbrane.

Slika

07.30 Ukrajina je otvorila 1451 kaznenu istragu zločina protiv djece. 

Zamjenik glavnog ukrajinskog tužitelja Ihor Mustetsa rekao je da postoji najmanje 668 otvorenih postupaka koji se odnose na nasilje nad djecom.

Ti slučajevi uključuju ozljede, ubojstva i seksualno nasilje. Tužitelji također rade na 777 slučajeva koji se tiču napada na objekte koji se tiču djece, dok ostali slučajevi uključuju prisilno preseljenje mladih Ukrajinaca.

07.00 Ukrajinska služba sigurnosti izvijestila je da se istražuju 752 slučajeva izdaje i suradnje s neprijateljem. Najveći broj slučaja do 1. augusta otvoren je u Luhasnoj, Donjeckoj, Hersonskoj oblasti te u oblasti Zaporižja. 

Ured glavnog tužitelja Ukrajine također je objavio priopćenje o istragama vezanima uz sumnje na izdaju u kojem se navodi: U tijeku je istraga protiv više od 600 djelatnika Tužiteljstva koji su granicu prešli nakon 24. februara 2022. godine. Posao otkrivanja izdajnika u ratu pitanje je sigurnosti naše države."

06.00 Troje ljudi ubijeno je u ruskom granatiranju tijekom evakuacije u minibusu u blizini Hersona, navodi ukrajinska vojska.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo Jug zvijestilo je da su tri osobe poginule u napadu na bus koji su Rusi izveli kod Dovhova. Minibus je navodno prevozio sedam ljudi koji su evakuirani iz privremeno okupiranog sela Starosillia u regiji Herson.

Prema izvještajima lokalnih medija, preostali preživjeli su hospitalizirani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...