JENS STOLTENBERG NAKON RAZGOVORA SA KURTIJEM: "Sve strane moraju izbjegavati jednostrane poteze"

On je naglasio da će ostati u kontaktu sa Beogradom i Prištinom

  • Regija

  • 02. Avg. 2022  02. Avg. 2022

  • 2

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u utorak je razgovarao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem o nedavnim tenzijama na sjeveru zemlje. 

"Razgovarao sam sa Albinom Kurtijem oko nedavnih tenzija na Kosovu i kontinuirane važnosti prisustva naše misije KFOR. Sve strane moraju da ostanu smirene, da izbjegavaju jednostrane poteze i da podržavaju dijalog pod posredništvom Evropske unije", poručio je Stoltenberg na Twitteru.

On je naglasio da će ostati u kontaktu sa Beogradom i Prištinom

Napetosti na sjeveru Kosova potaknute su odlukom Prištine da recipročnim mjerama, umjesto identifikacijskih dokumenata i registarski tablica izdanih u Srbiji, izdaje tromjesečne ulazno-izlazne dokumente za državljane Srbije koji dolaze na teritoriju Kosova, a tablice sa srbijanskim oznakama kosovskih gradova zamijeni oznakama RKS.

Srbi na sjeveru Kosova blokirali su 31. jula magistralne puteve prema graničnim prelazima Jarinje i Brnjak, uoči stupanja na snagu odluke o registarskim tablicama i dokumentima iz Srbije.

Nakon barikada na putevima i pregovaranja sa inostranim partnerima, Vlada Kosova u ponedjeljak se obavezala da primjenu mjera odloži do 1. septembra. Nakon odluke vlade Kosova uklonjene su magistrale na putevima, a granični prelazi na sjeveru Kosova su ponovo otvoreni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...