SKANDAL U CRNOGORSKOJ OPŠTINI: Draža Mihailović dobio ulicu u Šarancima

Nepoznati počinilac je, u selu Krš u Šarancima u žabljačkoj opštini, podigao spomen-obilježje vođi četničkoga pokreta generalu Draži Mihailoviću, optuženom za zlodjela počinjena u Drugome svjetskom ratu.

  • Regija

  • 03. Avg. 2022  

  • 0

Prema članu 10 Zakona o spomen-obilježjima zabranjeno je podizati spomen-obilježja licima koja su bila saradnici okupatora, njegovi saveznici ili pomagači, kao i za lica koja su zastupala fašističku ideologiju.

Isti zakon, članom 43, podrazumijeva kaznu od tri godine zatvora za osobu koja organizuje podizanje spomen-obilježja koje nije dozvoljeno.

Takođe, zakon je predvidio velike novčane kazne za organe lokalne samouprave koji ne uklone bespravno podignuto spomen-obilježje.

Tabla s imenom četničkoga generala, kome je suđeno, presuđeno i koji je po odluci suda pogubljen, predstavlja ne samo kršenje aktuelnih zakona, već najdirektnije provociranje crnogorskoga mira i suživota, sazdanog na antifašizmu i multietičnosti, piše crnogorska Pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...