Regija
"ĆACILEND" DOBIO TOPLANU: "Za Vučićev performans 3.500 eura dnevno"
Prije 12 min0
Lišće cvekle ima veći udio željeza od špinata, a također je dobar izvor magnezija, kalija, kalcija, bakra, mangana...
Gastro
05. Avg. 2022 05. Avg. 2022
0
Većina ljudi jede cveklu i baca njeno zeleno lišće ne znajući da je, kada se skuha, ukusno je i hranjivo.
Sljedeći recept odličan je način kako iskoristiti i lišće cvekle, piše marthastewart.com.
Potrebni sastojci: cvekla s lišćem, bijeli luk, začin crvene paprike (sitno narezan, ne mljeven), pola narandže, maslinovo ulje, so i biber.
Postupak pripreme:
Nasjeckajte lišće cvekle. Ogulite i narežite cveklu na prutiće.
Popržite lišće s bijelim lukom i listićima crvene paprike.
Izvadite iz tave i dinstajte cveklu dok ne omekša.
Preko omekšale cvekle iscijedite pola narandže, pokapajte maslinovim uljem, začinite solju, biberom te ako volite dodajte još soka od narandže.
Zašto lišće cvekle?
Lišće cvekle ima veći udio željeza od špinata, a također je dobar izvor magnezija, kalija, kalcija, bakra, mangana...
I vitamina ima napretek: A, B, C, E, K... Bogato je folnom kiselinom, proteinima, hlorofilom, karotenoidima i triptofanom - aminokiselinom koja je važna za dobar san i raspoloženje.
Hrskavo i osvježavajuće lišće cvekle odlično pročišćava organizam. Može se pripremati kao ostalo lisnato povrće (primjera radi, na iste načine kao špinat i blitva), a manje je gorko od blitve i rukole. Zbog crveno-zelene boje vrlo je dekorativno u salatama.
Osim što prija sirovo, možete ga pripremiti kao prilog (primjera radi, popržiti ga s bijelim lukom na maslinovom ulju), dodavati u supe, variva, slane filove...
Od lišća cvekle može se napraviti zeleni kašasti sok ili ga možete dodati u frape.
Regija
"ĆACILEND" DOBIO TOPLANU: "Za Vučićev performans 3.500 eura dnevno"
Prije 12 min0
Hronika
BOŠKO PEULIĆ I OSTALI NA DRŽAVNOM SUDU: Na suđenju optuženim za učešće u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva...
Prije 14 min0
Vijesti
BH. VLASTI SU NA POTEZU: Mogu donijeti recipročnu mjeru prema Hrvatskoj, HDZ se ne pita NIŠTA!
Prije 15 min0
Vijesti
ZASTUPNIKE I DELEGATE PSBiH NE BRINE STANJE U DRŽAVI: Oni putuju od Zagreba i Beograda do Islanda i Jordana
Prije 15 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
13. Nov. 20250
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.