MOSKVA U VELIKIM PROBLEMIMA: Podijeljena i demoralizirana ruska vojska suočava se s nezamislivim PORAZOM na jugu Ukrajine, zapovjednik Hulk - "Pripremamo im iznenađenje"

Ruska pojačanja već zauzimaju pozicije oko grada. "Ruska 305. brigada, zovemo ih Vešmašinska brigada jer su ispraznili Irpin, upravo je stigla na front, kaže drugi član posebne ukrajinske jedinice kraj Mikolajiva The Timesu.

  • Svijet

  • 07. Avg. 2022  

  • 1

Podijeljena i demoralizirana ruska vojska suočava se s nezamislivim - porazom na jugu Ukrajine, piše britanski The Times.

Ruska vojska poslala je na južno ratište hiljade vojnika kako bi odgodila ili spriječila ponižavajuć poraz, preraspoređujući ljudstvo iz Donbasa kako bi pojačala snage ranjivo presječene širokom rijekom Dnjepar. S pojačanjima ruske snage na tom području sada broje više od 25.000 ljudi, prema podacima ukrajinskih obavještajaca. Devet ruskih borbenih grupa, svaka s 500 do 800 ljudi, prebačene su tamo iz Donbasa i s Krima.

"Boris Johnson nam nažalost nije dao rakete duljeg dometa jer bi ih pogodili već na putu", govori jedan od zapovjednika 28. motorizirane brigade za britanski The Times. "Ali, imamo mi iznenađenje za Ruse", dodaje.

Više od 10.000 ruskih vojnika trenutno se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, odvojeno od svojih opskrbnih linija s rijekom širokom kilometar i pol i tri mosta od kojih su dva onesposobljena raketnim sustavom Himars.

Kako piše Times, četiri rijeke oko grada Mikolajiva čine okosnicu bitke za ukrajinski jug. Neprijatelja su, kažu, namamili najavama protuofenzive, evakuacijama tog područja i polaganim, ali sigurnim guranjem prve linije na istok.

"Nemamo nagomilanu artiljeriju kao Rusi pa smo prisiljeni napredovati u malenim skupinama, oprezno. Prvi idu naši timovi za izviđanje te zauzmu promatračke pozicije. Potom dolazi naša pješaštvo kako bi ih osigurala. Ulazimo sve dublje, a oni nas prate. Mi smo poput čekića koji napravi rupe u zidu. Teško je izgraditi utvrđenja pa radije preuzimamo ruska", ispričao je Timesu zapovjednik, koji se predstavio nadimkom Hulk.

Sve odvažniji napadi

Ukrajinski napadi postaju sve odvažniji, podsjeća The Times. U julu se tako jedna grupa snimila kako ulazi u Herson, od početka rata u ruskim rukama, upada u zgradu i oslobađa pet ukrajinskih zarobljenika koje su ruski vojnici držali radi otkupnine.

Upravo su njihove proboje ruske prve linije, razvučene 320 kilometara prema Mariupolju, te koje su prisilile Kremlj da pogleda prema jugu. Ipak, većina ljudstva povučena iz Donbasa je u padobranskim napadačkim skupinama, prema riječima savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksija Arestoviča, pa se čini da Rusi imaju vlastite planove o okruživanju grada Mikolajiva iz smjera sjeverozapada. Ako je njihov plan Odesa, jedini put je most kroz Mikolajiv, piše Times.

Ruska pojačanja već zauzimaju pozicije oko grada. "Ruska 305. brigada, zovemo ih Vešmašinska brigada jer su ispraznili Irpin, upravo je stigla na front, kaže drugi član posebne ukrajinske jedinice kraj Mikolajiva The Timesu.

Optimizam ukrajinske vojske na jugu, iako opipljiv, razvodnjen je dijelom razaranjem koje se svake noći događa u Mikolajivu i zbog vijesti o paklu u kojem se nalaze njihovi suborci pod ruskim raketiranjem u Donbasu. "To su ogromne topničke snage, moramo ih shvatiti ozbiljno", kaže Hulk čiji je brat zarobljen na istoku i zatvoren blizu Olenivke. Prošle sedmice Rusi su rekli da je ondje ubijeno 50 ukrajinskih vojnika u, kako tvrde, ukrajinskom udaru. Međutim, satelitske slike upućuju na to da su Rusi tamo iskopali grobove prije eksplozije. Kijev zato optužuje Moskvu da pokušava zataškati masakr ukrajinskih zarobljenika. "Znam da je bio živ prije eksplozije. Sada više ne znam šta je s njim", kaže Hulk.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...