PUTINOVA ŠPIJUNKA NA ZADATKU: Ruska novinarka koja je uhapšena na Kosovu tokom rata je bila u Sarajevu i intervjuisala Karadžića

Ona je na Kosovo, prema njenim riječima, željela doći kako bi pisala o odnosima Beograda i Prištine, međutim uhapšena je zbog sumnje na špijunažu zbog čega je također proglašena personom non grata.

  • Vijesti

  • 07. Avg. 2022  

  • 0

Ruska novinarka Daria Aslamova koja je jučer uhapšena na granici Kosova, a kasnije joj je izrečena i mjera zabrane ulaska u državu na pet godina, bila je i ranije na ovim prostorima. Tačnije, tokom rata je bila u Bosni i Hercegovini i Sarajevu.

Ona je na Kosovo, prema njenim riječima, željela doći kako bi pisala o odnosima Beograda i Prištine, međutim uhapšena je zbog sumnje na špijunažu zbog čega je također proglašena personom non grata. Interesantno je da Kosovo nije prva država u koju joj je ulaz zabranjen iz istih ili sličnih razloga.

Daria Aslamova je 52-godišnjakinja iz Rusije koja radi kao specijalni dopisnik za Komsomolskaya Pravda, ruske dnevne novine i web portal. Ove novine su inače poznate po svojim prokremljanskim stavovima.

Tokom karijere radila je kao ratna novinarka u Čečeniji, Abhaziji, Nagorno-Karabahu, Osetiji, Tadžikistanu i Jugoslaviji, a intervjuisala je mnoge poznate političare među kojima su irački predsjednik Sadam Hussein, sirijski Bashar al-Assad, ali i Radovana Karadžića, vođu Srba u Bosni i Hercegovini, a kasnije osuđenika za ratne zločine.

Ona je prije skoro 15 godina objavila tekst u Komsomolskaya Pravdi gdje je opisala svoj susret sa Karadžićem za vrijeme rata, šta je radila tih dana u BiH te je prenijela dio do tada neobjavljenog intervjua.

Na početku teksta ona piše kako je prvi diktafon dobila upravo od Karadžića kada je došla na Pale da s njim radi intervju. Opisala je dramu sa pozajmljenim diktafonom, kojeg joj je neko ukrao te joj je Karadžić nakon dužeg vremena nepronalaska istog, poklonio novi.

Nakon intervjua je ujutru otišla u Sarajevo odakle prenosi svoj doživljaj.

“Srbi su opkoljeno Sarajevo nemilosrdno potopili. Imali su izuzetno povoljan položaj – grad u kotlini, okružen planinama. Zaključavši muslimane u zamku, izlili su vatru na bespomoćni grad direktno sa planina”, napisala je ona u julu 2008. godine.

Zatim je izdvojila nekoliko dijelova iz intervjua koje nikada do tada nije objavila, a povodom Karadžićevog odlaska u zatvor.

“Šta mislite koje ste greške napravili kao predsjednik?”, pitala ga je između ostalog, na šta joj je on odgovorio: “Velika greška je loša propaganda. Svijet je protiv nas. Iz ponosa, iz želje da se ne ponižavamo izgovorima, dozvolili smo da svijet na Srbe gleda kao na oličenje zla. Nije pošteno”.

Također je izdvojila i odgovor na pitanje da li mu to što je psihijatar pomaže u politici te je na kraju dala svoj zaključak o nacionalnim stavovima Radovana Karadžića.

Sudeći prema onome što je napisala čini se da je podržavala Karadžićevo razmišljanje:

“Nakon 15 godina, gorko sam uvjerena da se ostvarilo ono čega se Karadžić bojao. Izolacija je slomila Srbe i gurnula ih u nepopravljivo – da predaju svoje. Kada se nacija odrekne svojih heroja, ona prestaje biti nacija i postaje samo nacionalnost. Jadan dodatak većini. Na svom ličnom sajtu, pod imenom doktor Dragan Dabić, Karadžić je napisao omiljenu izreku kineskih mudraca: ‘Ko preda svoje, kopa dva groba. Jedan za sebe'”, napisala je ona kao zaključak objavljenog teksta.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...