RAT UŽIVO: Ukrajina optužila Rusiju za "nuklearni terorizam" u Zaporižju

Danas je 164. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 08. Avg. 2022  08. Avg. 2022

  • 3

22:55 Ukrajina optužila Rusiju za "nuklearni terorizam" u Zaporižju

Dmitro Lubinec, ukrajinski parlamentarni povjerenik za ljudska prava, danas je optužio Rusiju za nuklearni terorizam na području nuklearne elektrane Zaporižje, najveće nuklearke u Europi.

"Prema međonarodnim normama, napad na postrojenje u kojem se koriste nuklearni ili radiološki materijali smatra se činom nuklearnog terorizma. To uključuje djela usmjerena na sabotažu, prekid ili manipulaciju operacijama elektrane, koja bi mogla dovesti do curenja radioaktivnosti", ustvrdio je Lubinec.

Ukrajinski parlamentarni povjerenik pozvao je glavnog sekretara UN-a, Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i međunarodnu zajednicu da "poduzmu sve moguće mjere kako bi poslali sigurnosnu misiju u nuklearnu elektranu Zaporižju koja bi potpuno demilitarizirala nuklearku te pružila sigurnosna jamstva zaposlenicima elektrane i stanovnicima grada Enerhodara", prenosi CNN.

21:25 Rusija: Prekidamo američku inspekciju u našim bazama s nuklearnim oružjem

Rusija je danas objavila da obustavlja američku inspekciju predviđenu u njezinim vojnim bazama na temelju ugovora Novi START, važnog ugovora dviju velesila o nuklearnom razoružanju.

20:55 Pentagon je u ponedjeljak objavio nove podatke o ruskim vojnim gubicima tijekom invazije na Ukrajinu.

“Mislim da je sigurno sugerirati da su Rusi vjerojvtno pretrpjeli 70 ili 80.000 žrtava u manje od šest mjeseci. To je kombinacija poginulih u akciji i ranjenih u akciji”, rekao je Colin Kahl, sekretar za politiku ministarstva odbrane SAD-a, tokom brifinga pred kamerama u Pentagonu u ponedjeljak.

Kahl je rekao da je broj žrtava ruskih snaga “izvanredan” s obzirom na to da Rusija “nije postigla nijedan od ciljeva Vladimira Putina” od invazije na Ukrajinu krajem februara, piše CNN.

20:30 Ukrajinci objavili snimku: "Spriječili smo ruski atentat na ministra odbrane"

Dva muškarca koja su radila za ruske obavještajne agencije uhapšeni su zbog planiranja atentata na ukrajinskog ministra odbrane i šefa ukrajinske vojne objavještajne službe, objavila danas je ukrajinska sigurnosna služba SBU, koja je objavila i snimku za koju tvrdi da prikazuje hapšenje ruskih atentatora.

SBU je objavio kako je razotkrio plan ruske vojno-obavještajne agencije GRU, čiji saboteri su planirali ubiti ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova, šefa ukrajinske vojno-obavještajne agencije Kirila Budanova i poznatog ukrajinskog aktivista. 

19:55 Amerika šalje dosad najveći paket oružja Ukrajini

Sjedinjene Države danas su obećale Ukrajini poslati novi paket oružja i vojne opreme vrijedan milijardu dolara.

U novom paketu oružja bit će rakete za moćne višecijevne bacače raketa tipa HIMARS, hiljade artiljerijskih granata, minobacača, ručnih protutenkovskih raketa tipa Javelin te drugo streljivo i oprema. 

Time je vrijednost oružja i opreme koje je Amerika poslala ili će poslati Ukrajini od početka ruske invazije dosegla 9.1 milijardi dolara.

"Od početka ničim isprovociranog i brutalnog napada na Ukrajinu prošlo je gotovo šest mjeseci. Rusi nastavljaju uništavati ukrajinske gradove i sela. Predsjednik Biden je jasno poručio da će SAD nastaviti podržavati ukrajinski narod u obrani od ruske agresije, koliko god dugo trebalo", rekao je danas američki šef diplomacije Antony Blinken.

"Kao dio tih napora danas sam odobrio najveći paket američkog oružja i vojne opreme Ukrajini", rekao je Blinken

19:30 Produžen pritvor bivšem ukrajinskom obavještajcu uhvaćenom u Srbiji s dijamantima

Bivšem ukrajinskom obavještajcu Andriju Naumovu, koji je u Srbiji uhvaćen s dijamantima i više stotina hiljada eura, ponovno je produžen pritvor.

On je uhapšen u junu nakon prelaska granice sa Sjevernom Makedonijom pod sumnjom za pranje novca. Nalazi se u pritvoru u Nišu, na jugu Srbije.

Viši sud u Nišu potvrdio je da je bivšem bliskom saradniku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Srbiji produžen pritvor, koji može trajati do 2. septembra.

19:05 Britanski general: Rusija bi mogla ispaliti malo nuklearno oružje

Bivši zapovjednik britanske vojske, general Richard Barrons, smatra da će Rusija 11. septembra ove godine "formalno anektirati" sve dijelove istočne ukrajinske regije Donbas koje dotad uspije osvojiti.

Barrons, koji je zapovijedao britanskom vojskom od 2013. do 2016., rekao je za BBC da će Ukrajini trebati "naša volja, naš novac, naša industrija i naš vojni inventar" ako želi osloboditi okupirane teritorije.

Dodao je kako bi, bude li ukrajinski protunapad uspješan, ukrajinske snage mogle završiti na teritoriju "koje je Rusija proglasila ruskim".

18:12 "Borbe kod nuklearne elektrane opasne"

Bijela kuća uključila se u razmjenu optužbi Ukrajine i Rusije oko nuklearne elektrane Zaporižje. Podsjetimo, Rusi i Ukrajinci se međusobno optužuju za granatiranje i raketiranja područja nuklearke. Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre danas je rekla da su "borbe kod nuklearne elektrane opasne", dodavši da bi ruske snage, koje su nuklearku Zaporižje okupirale na početku rata, trebale predati "punu kontrolu" nad nuklearnom elektranom Ukrajini.

17:48 "Otvorena sezona" za slične postupke

Američki državni tajnik Antony Blinken danas je rekao da bi, dopusti li se Rusiji da maltretira Ukrajinu, izvrši invaziju i zauzme tuđi teritorij bez ičijeg protivljenja, to značilo "otvorenu sezonu" za slične postupke u cijelom svijetu.

16:52 Zaharova opet optužuje

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Ukrajinu da "drži Europu za taoca" situacijom u nuklearnoj elektrani Zaporižje na jugu Ukrajine. Nuklearka je, podsjetimo, od marta pod kontrolom ruskih snaga, a posljednjih dana Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za granatiranje i raketiranje područja Zaporižja. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvana je u inspekciju nuklearke.

16:38 Potpisana uredba

Čelnik južne ukrajinske oblasti Zaporižje, kojeg je postavila Rusija, potpisao je uredbu kojom se omogućuje referendum o pridruženju Rusiji, izvijestila je novinska agencija RIA.

16:28 "Ovo je jako opasno"

Šef ukrajinske državne agencije za nuklearnu energiju tvrdi da je više ruskih raketa palo u blizini skladišta potrošenog nuklearnog goriva. Petro Kotin, šef Energoatoma, za ukrajinsku televiziju rekao je: "Ovo je jako opasno. Rakete su pale 10 do 20 metara od skladišta potrošenog nuklearnog goriva. Da su pogodile kontejnere s potrošenim gorivom, imali bismo radijacijski incident."

16:00 Nuklearna stručnjakinja o Zaporižju 

Profesorica Claire Corkhill, stručnjakinja za degradaciju nuklearnog materijala s britanskog Sveučilišta Sheffield, komentirala je situaciju s ukrajinskom nuklearkom Zaporižje, koja je pod kontrolom ruskih snaga. Podsjetimo, Rusija i Ukrajina se posljednjih dana međusobno optužuju za granatiranje područja te najveće nuklearne elektrane u Europi. "Velik rizik kod nuklearne elektrane Zaporižje je mogućnost da projektil pogodi skladište nuklearnog materijala, što bi dovelo do curenja radioaktivnosti", upozorava profesorica Corkhill u razgovoru za BBC.a Ističe kako posljedice ne bi bile tolikog dosega i težine kao nestanak tekućine za hlađenje reaktora, ali bi i dalje bile "ekstremno opasne".

15:00 Europska skladišta plina bit će puna do zime za deset puta veću cijenu nego lani

Europske zemlje će po svemu sudeći uspjeti napuniti plinska skladišta prije zime onako kako su planirale, ali će troškovi iznositi više od 50 milijardi eura, deset puta više od prosjeka troškova punjenja prošlih godina.

14:59 WizzAir od oktobra ponovo uvodi letove za Moskvu

Europska niskobudžetna zrakoplovna kompanija WizzAir će od listopada ponovno uvesti letove iz Abu Dhabija za Moskvu.

WizzAir je prije nekih pet mjeseci obustavio sve letove prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. No podružnica kompanije sa sjedištem u Abu Dhabiju, WizzAir Abu Dhabi, najavila je da će od 3. listopada uvesti dnevne letove za Moskvu.

Ostali emiratski prijevoznici, uključujući Emirates, nisu nakon invazije na Ukrajinu obustavili letove prema Rusiji.

14:55 Ukrajinski ambasador pri IAEA-i: Rusi žele granatiranjem nuklearke izazvati nestanak struje

Ruske snage žele granatiranjem nuklearnog postrojenja Zaporižja izazvati nestanak električne struje u južnom dijelu Ukrajine, rekao je danas ukrajinski veleposlanik pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

Pritom je pozvao međunarodne institucije da ovoga mjeseca provedu nadzor nuklearne elektrane.

"Upotrijebit ćemo sve moguće kanale diplomacije kako bismo IAEA-i i UN-u omogućili nadzor. Stvarno je hitno potreban, što je prije moguće. Najbolje do kraja mjeseca", rekao je Jevgenij Cimbaljuk novinarima u Beču.

14:30 Ukrajina: Uspjeli smo zbog policijskog sata uhapsiti nekoliko ruskih doušnika u Mikolajivu

Policijski sat u Mikolajivu tijekom vikenda polučio je rezultate te smo uhvatili ruske doušnike, rekao je Vitalij Kim, voditelj civilne vojne uprave regije Mikolajiv.

"Ispričavam se zbog neugodnosti koje ste imali tijekom vikenda, ali vrijedilo je. Razne agencije za provođenje zakona registrirale su oko 20 slučajeva i uhitili smo pet osoba za kojima se tragalo", poručio je Kim građanima.

Voditelj civilne vojne uprave uveo je tijekom vikenda produženi policijski sat koji je trajao od 23 sata u petak do ponedjeljka u 5 ujutro.

“Jedan od zadataka je razotkrivanje ruskih agenata. Grad ćemo zatvoriti, policija će biti aktivna u raznim okruzima. Budite pristojni, pružite sve korisne informacije", kazao je tada Kim stanovnicima.

 14:00 Separatisti iz Zaporižje potpisali uredbu o održavanju referenduma

Čelnik Zaporižje kojeg je postavila Rusija potpisao je uredbu o referendumu o pridruživanju Rusiji, izvijestila je danas novinska agencija RIA Novosti.

Podsjetimo, proruski separatisti koji upravljaju okupiranom regijom Zaporižja su objavili da ne odustaju od planova za održavanje referenduma koji je planiran u rujnu.

Točan datum referenduma još nije odlučen, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član separatističke uprave.

Rusija je nakon okupacije regije formirala proruske uprave, pokrenuti su ruski TV kanali i radiopostaje i uspostavljene trgovinske veze s anektiranim Krimom. 

13:55 Rusija smanjuje mogućnosti investitorima iz "neprijateljskih zemalja"

Ruska središnja banka danas je objavila mjere usmjerene sprječavanju investitora iz "neprijateljskih" zemalja u iskorištavanju pogodnosti kojima se onima iz "prijateljskih zemalja" omogućuje nastavak trgovanja na moskovskoj burzi.

13:50 Zelenskj donio tajnu uredbu, nizu važnih ljudi ukinuo državljanstvo. Tko su oni?

Nakon što je krenuo s čistkama u Službi sigurnosti i tužiteljstvu, ukrajinski predsjednik Zelenskij je krenuo i u obračun s političkim i parapolitičkim strukturama u zemlji.

13:45 Ukrajina: Rusija prijeti da će dići u zrak nuklearku

Ukrajinska državna nuklearna agencija Energoatom tvrdi da Rusija "otvoreno ucjenjuje cijeli svijet" prijetnjom da će dići u zrak nuklearnu elektranu Zaporižja.

13:40 Rusija tvrdi da je oborila 19 projektila američkog sustava Himars

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njihove snage oborile 19 projektila američkog sustava Himars diljem istočne i južne Ukrajine te uništile vozila tog sustava u blizini ukrajinskog grada Kramatorska.

   Novo izvješće ruskog ministarstva obraneNovo izvješće ruskog ministarstva obrane  13:30 Rusija poručila Zapadu: Zaustavite ukrajinsko granatiranje nuklearke

Kremlj je danas pozvao zapadne države da utječu na Ukrajinu kako bi prestala s navodnim granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižja, najveće u Europi.

>> Opširnije

12:40 Amnesty International: Žao nam je, ali stojimo iza izvješća da Ukrajina ugrožava civile

Organizacija za ljudska prava Amnesty International priopćila je da "duboko žali zbog bola i bijesa" koje je izazvalo njeno izvješće, ali da u potpunosti stoji iza svojih nalaza.

Podsjetimo, Amnesty je u četvrtak naveo kako ukrajinske snage krše međunarodno pravo i ugrožavaju civile uspostavljanjem baza u stambenim područjima; uključujući škole i bolnice.

12:20 Rusija: Trenutno nema osnove za mirovne pregovore

"Trenutno nema osnove za sastanak ruskog i ukrajinskog čelnika", poručio je danas Kremlj.

Odgovarajući na pitanje o turskom prijedlogu za posredovanje u mirovnim pregovorima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi se Vladimir Putin i Volodimir Zelenskij mogli sastati tek nakon što obje stane "naprave svoju zadaću".

Pregovori između Moskve i Kijeva su u zastoju mjesecima, a obje strane za takvu situaciju okrivljuju jedna drugu. Kremlj je također pozvao zapadne zemlje da naprave pritisak na Ukrajinu kako bi ona prestala s granatiranjem nuklearne elektrane Zaporižja. Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napade na najveću europsku nuklearnu elektranu, koju kontroliraju ruske snage.

12:00 Ukrajinska policija privela šest ruskih simpatizera: "Ova čudovišta se njima dive"

Ukrajinska lokalna policija je priopćila kako je u Bahmutu u regiji Donjeck privela šestero ljudi koji "jedva čekaju ruski mir".

alt

11:45 U Tursku stigao jedan od prvih brodova koji su napustili crnomorsku luku sa žitaricama iz Ukrajine

Polarnet, jedan od prvih brodova koji su napustili crnomorsku luku natovareni žitaricama iz Ukrajine, stigao je u Tursku.

"Ovo šalje poruku nade svakoj obitelji na Bliskom istoku, u Africi i Aziji: Ukrajina vas neće napustiti. Ako se Rusija bude pridržavala svojih obveza, 'koridor žitarica' će i dalje održavati globalnu sigurnost hrane", napisao je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

alt

10:45 Šef ukrajinskog Energoatoma: Zona nuklearke Zaporižja treba biti demilitarizirana

Čelnik ukrajinske državne nuklearne elektrane Energoatom pozvao je na to da lokacija u Zaporižji postane demilitarizirana zona.

10:40 Ukrajina: U ratu su ubijene 42.000 ruskih vojnika

Ukrajinske oružane snage objavile su dnevnu procjenu ruskih gubitaka u ratu koji je izbio krajem veljače. Tvrdi se da je do sada u njemu ubijeno više od 42.340 ruskih vojnika, od kojih 140 u posljednja 24 sata.

Treba napomenuti da su ukrajinske procjene o gubicima veće od onih koje su objavile Rusija i zapadne agencije.

09.30 Vrlo je vjerovatno da Rusija postavlja protupješačke mine kako bi ograničila slobodu kretanja duž svojih odbrambenih linija u Donjecku i Kramatorsku u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas, navodi britansko Ministarstvo odbrane.

Mine PFM-1 i PFM-1S, također poznate kao "leptir-mine", mogu nanijeti velike gubitke vojsci i lokalnom civilnom stanovništvu.

Ministarstvo je napisalo da su mine PFM-1 kontroverzno i neselektivno oružje, navodeći da su u sovjetsko-afganistanskom ratu navodno osakatile brojnu djecu koja su pogrešno pretpostavile da se radi o igračkama.

Image

09.00 Ivan Fedorov, ukrajinski gradonačelnik Melitopolja u egzilu, oglasio se tokom noći na Telegramu o situaciji u okupiranom gradu.

"Danas su raketnim sistemom Himars gađane privremeno raspoređene okupacijske snage na industrijskim lokacijama u raznim četvrtima Melitopolja. Prošle sedmice okupatori su premjestili značajan dio protuzračne odbrane iz Melitopolja u Herson", napisao je Fedorov.

"Večeras je učinkovito pokazano da se postojeće neprijateljske jedinice više ne mogu oduprijeti Himarsu. Oslabljeni sistem protuzračne odbrane stvara nužne preduvjete za uspješnu protuofenzivu u smjeru Melitopolja", dodao je.

08.00 Snimke likvidacije ruskih specijalaca u regiji Harkiv objavila je Nacionalna garda Ukrajine.

07.30 Oružane snage Ukrajine neutralizirale su nekoliko neprijateljskih uporišta u Luganskoj oblasti, javlja Glavni stožer ukrajinske vojske.

Slika

07.00 Proruski separatisti koji upravljaju okupiranom regijom Zaporižja su objavili da ne odustaju od planova za održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji, koji je planiran u septembru. Tačan datum referenduma još nije odlučen, rekao je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član separatističke uprave.

"Pripreme za referendum već su u toku. Zakazan je za septembar. Tačan datum referenduma se utvrđuje i bit će objavljen u bliskoj budućnosti", rekao je Rogov.

Rusija je nakon okupacije regije formirala proruske uprave, pokrenuti su ruski TV kanali i radiostanice i uspostavljene trgovinske veze s anektiranim Krimom. 

RIA Novosti pišu da separatisti raspravljaju o "sinkronizaciji referenduma" s regijom Herson.

06.00 Ukrajinska vojska je jučer izvijestila o eskalaciji napada sjeverno i sjeverozapadno od Donjecka. Ruske snage napale su ukrajinske položaje u blizini mjesta Piski i Avdivka. Ruske snage se pripremaju za potencijalnu protuofenzivu Ukrajinaca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...