MINISTRICA TURKOVIĆ REAGIRALA: Od Izraela traži pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi ove države u Tirani, povodom stavova o izbornom zakonu BiH.

  • Vijesti

  • 09. Avg. 2022  

  • 11

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i ambasadi ove države u Tirani, povodom stavova o izbornom zakonu BiH.

Ministrica Turković je u reakciji zatražila pojašnjenje stavova i svrhe objavljenog dokumenta.

"Bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti nedvosmisleno je odbačena od većine parlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini", navedeno je, između ostalog, u demaršu.

Podsjetimo, Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za Bosnu i Hercegovinu, osvrnula se na izmjene izbornog zakona u našoj državi te su pojasnili kako u potpunosti podržavaju Ustav BiH.

"Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV - Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika", pojašnjavaju.

S tim u vezi, iz Izraela smatraju kako se taj princip mora poštovati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.

"Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.

Nedostatak implementacije, navode iz Ambasade, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.

"U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli", zaključili su iz Ambasade Izraela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...