TOKOM ISTRAŽIVANJA SVE SE PRATILO: Brza vožnja zdravija od teretane?

U istraživanju su vozači bili pokusni kunići, a na njima se pratilo sve, od izraza lica i subjektivnog dojma pa sve do otkucaja srca i nekih drugih pokazatelja mjerenih različitim senzorima. 

  • Auto

  • 09. Avg. 2022  09. Avg. 2022

  • 0

Brza sportska vožnja kod mnogih će izmamiti osmijeh, ali i dobro raspoloženje, što je bitan čimbenik za psihičko i fizičko zdravlje. 

Upravo to je pokazalo istraživanje koje su zajednički proveli Abarth i sveučilište Loughborough iz Ujedinjenog Kraljevstva, a sve kako bi dokazali da upravo sportska vožnja, dakako na trkaćoj stazi, bolje utječe na dobro raspoloženje i od kardio treninga.

"Opće je poznato da je fizička aktivnost vrlo važna, ne samo za fizičku formu već i za emocionalno zdravlje. Ipak, nismo znali mnogo o tome kako vožnja, posebno ona na trkaćoj stazi, može utjecati na raspoloženje određene osobe", rekao je dr. Dale Esliger, sveučilišni predavač koji je bio vođa ovog eksperimenta.

U istraživanju su vozači bili pokusni kunići, a na njima se pratilo sve, od izraza lica i subjektivnog dojma pa sve do otkucaja srca i nekih drugih pokazatelja mjerenih različitim senzorima. 

Inicijalni rezultati pokazali su da obje aktivnosti pozitivno emocionalno utječu na sudionike, ali uzbuđenje na trkaćoj stazi osjetno im je više popravilo raspoloženje", rekao je Esliger.

Ljudi su bili u prosjeku oko 59 posto sretniji nakon što su vozili na trkaćoj stazi nego nakon što su trenirali u teretani.

Konkretno po tipu vježbi, raspoloženje od vožnje na stazi bilo je 4 posto bolje nego nakon vježbanja s utezima, 20 posto bolje nego nakon kombiniranih utega i kardio treninga te čak 116 posto bolje nego nakon kardio vježbi. 

I još nešto, od sportske vožnje profitiraju i suvozači. Na njih je vožnja utjecala 77 posto bolje nego kardio vježbe.

(Index.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...