BEĆIROVIĆ ZA KRATKO VRIJEME PROMIJENIO STAV: "Međunarodna zajednica djeluje nepristrasno"

Kao otvoreno pitanje nameće se i to zbog čega je Bećirović uopće uzeo učešće u nedavnim protestima građana pred OHR-om, povodom pokušaja nametanja diskriminirajućih odredbi izbornog zakona BiH, ukoliko snažno vjeruje u nepristrasnost međunarodne zajednice. 

  • Mini market

  • 09. Avg. 2022  09. Avg. 2022

  • 4

Iako su predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini na meti oštrih kritika, a posebno visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, zbog pokušaja nametanja diskriminirajućih odredbi Izbornog zakona BiH, kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović nedavno je javnosti ponudio jedno prilično autentično mišljenje koje odudara od dominantnih tonova.

"Mišljenja sam kako međunarodna zajednica djeluje nepristrasno i da se u izbornoj godini nije stavila na stranu nijedne političke opcije već na stranu ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini", poručio je Bećirović.

Radi se o prilično hrabroj izjavi kada se ima u vidu činjenica da su međunarodni medijatori tokom višemjesečnih pregovora oko izmjena izbornog zakona, uglavnom blagonaklono gledali na prijedloge HDZ-a, pa se postavlja pitanje zna li Denis Bećirović nešto više o samoj ulozi međunarodne zajednice, u odnosu na kompletnu bosanskohercegovačku javnost. 

Također, kao otvoreno pitanje nameće se i to zbog čega je Bećirović uopće uzeo učešće u nedavnim protestima građana pred OHR-om, povodom pokušaja nametanja diskriminirajućih odredbi izbornog zakona BiH, ukoliko snažno vjeruje u nepristrasnost međunarodne zajednice, navodi nap.ba. 

U kotekstu toga valja istaći i da su tenzije u Bosni i Hercegovini zbog najava nametanja Izbornog zakona i dalje prisutne.  

O tome ko ima najsnažniji međunarodni utjecaj i ko može isposlovati rješenja koja su spominjana? Gdje su ona uopšte kreirana. O izbornom zakonu, izborima, dešavanjima za N1 je govorio i akademik Esad Duraković. Komentarišući nametanje tehničkih i odlaganje političkih izmjena Izbornog zakona, kazao je da se “Schmidt i oni koji vrše presiju moraju držati pod reflektorima”.

“Bio sam na prosvjedima kod OHR i odahnuo sam nakon Schmidtove odluke. On je kazao da je odložio konačnu odluku, to je neka vrsta predaha, ali ja jako strepim od te njegove odluke ako bude po scenariju i zahtjevu HDZ-a, onda je to vrlo ozbiljna stvar”, naglasio je Duraković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...