ZAGREBAČKI MEDIJI PIŠU: Brisel istražuje Andreja Plenkovića, na pomolu nova velika afera...

Sve je dogovoreno na najvišem državnom nivou

  • Regija

  • 09. Avg. 2022  09. Avg. 2022

  • 2

Zagrebački Nacional je od izvora bliskih Vladi i Ministarstvu privrede i održivog razvoja dobio informaciju da revizori Evropske komisije provjeravaju kako je i u kojim okolnostima Vlada Andreja Plenkovića u martu 2020. godine bez javnog poziva nabavila oko 20 tona medicinske opreme iz Kine nužno potrebne za borbu protiv virusa COVID-19, a za šta je iz evropskih fondova plaćeno 380 miliona kuna, odnosno oko 50 miliona eura.

Osim evropskih revizora tom se nabavkom, prema informacijama Nacionala, bavi i OLAF, upravo zato što su u pitanju evropska sredstva.

Prema tvrdnjama izvora upućenih u detalje ove istrage, evropski revizori provjeravaju je li se prije kupovine iz Kine provjerilo postoje li na tržištu drugi dobavljači koji tu robu mogu isporučiti.

Ta je nabakva išla preko tadašnjeg Ministarstva privrede, poduzetništva i obrta kojem je na čelu tada bio ministar Darko Horvat, međutim sve je dogovoreno na najvišem državnom nivou između premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...