SRAMOTNO: Episkop SPC Metodije veličao vođe četnika Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića u mjestu iz kojeg je krenuo pohod u kojem je ubijeno hiljade muslimana...

– Prema do sada poznatim i proučenim četničkim dokumentima i poslijeratnim spiskovima, jedinice Pavla Đurišića su na području Crne Gore, Sandžaka i istočne Bosne likvidirale oko 15.000 Muslimana – navodi istoričar Radoje Pajović.

  • Regija

  • 10. Avg. 2022  

  • 8

Izbor Zaostra za održavanje četničkih skupova nije slučajan jer je to selo u blizini Berana tokom Drugog svjetskog rata bilo štab kvislinga, ratnog zločinca i vođe četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavla Đurišića. Upravo je Đurišić, po pisanju istoričara Radoja Pajovića, prije pohoda na bihorski kraj i Pljevlja boravio u Gornjem Zaostru odakle je pošao na pohod u kojem je ubijeno na hiljade Muslimana, piše "Pobjeda".

Episkop budimljansko-nikšićki Crkve Srbije Metodije Ostojić veličao je u ponedjeljak u Beranama vođe četnika u Drugom svjetskom ratu Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića, odgovorne za ratne zločine i masovne pokolje civilnog stanovništva.

Episkop Metodije je tokom parastosa u Gornjem Zaostru, koji je prethodio tradicionalnom četničkom skupu, Mihailovića i ostale vođe četnika nazvao ,,komandantima koji su se borilii za ispravnu stvar“.

– Oni ljudi kojih se mi danas sjećamo, general Dragoljub Draža Mihailović, vojvoda Pavle Đurišić i ostali komandanti i vojnici ostali su vjerni onome kome su se zakleli. Kad je čak i onaj kome su se zakleli rekao da oni pristupe nekon drugome, da to što su dosad ratovali ide u propast, da život i okolnosti idu nekim drugim putem i pravcem, oni ni tada nijesu pali u očajanje, nego su ostali vjerni – rekao je Ostojić tokom parastosa.

– Služili su Bogu, znajući da će dobiti nagradu – rekao je Ostojić, poznat po svojim militarističkim aktivnostima kao što je skakanje padobranom i slikanje u maskirnim vojnim uniformama.

Sa skupa u Gornjem Zaostru je poručeno da će se u selu „obnoviti postament na kojem će biti podignut spomenik Pavlu Đurišiću“.

Afirmativni stavovi Ostojića, a nešto ranije i mitropolita Joanikija i paroha Gojka Perovića o četničkom pokretu i njihovim vođama govore da je ideologija tog kvislinškog pokreta postala dominantna i u kleru Srpske crkve u Crnoj Gori.

Četnički barjak

Ostojić se potom, sa stotinak prisutnih, a kako je objavljeno na društvenim mrežama, preselio pod šator. Tu je organizovan četnički dernek.

Ispred šatora u Gornjem Zaostru na jarbole su okačili četničke insigije, uključujući i lobanju s ukrštenim kostima, četnički barjak iz Drugog svjetskog rata.

Kako je objavljeno na videima, u šatoru su pjevali nacionalističke stihove: „Leleču Turci, kukaju bule; Od topole pa do Ravne Gore…“ Zbog pjevanja nacionalističkih pjesama građanski aktivista Aleksandar Zeković pozvao je Tužilaštvo da procesuira učesnike četničkog derneka u Gornjem Zaostru.

ČETNIČKI ŠTAB


Izbor Zaostra za održavanje četničkih skupova nije slučajan - to je selo u blizini Berana tokom Drugog svjetskog rata bilo štab kvislinga, ratnog zločinca i vođe četničkog pokreta u Crnoj Gori Pavla Đurišića. Upravo je Đurišić, po pisanju istoričara Radoja Pajovića, prije pohoda na bihorski kraj i Pljevlja boravio u Gornjem Zaostru odakle je pošao na pohod u kojem je ubijeno na hiljade Muslimana.

– Prema do sada poznatim i proučenim četničkim dokumentima i poslijeratnim spiskovima, jedinice Pavla Đurišića su na području Crne Gore, Sandžaka i istočne Bosne likvidirale oko 15.000 Muslimana – navodi istoričar Radoje Pajović.

Najveći zločin nad Muslimanima od Đurišićevih četnika izvršen je u čajničkom i dijelu pljevaljskog sreza, februara 1943. godine. Tom prilikom je, prema depeši Pavla Đurišića koja je poslata Mihailoviću, poginulo oko 1.200 naoružanih Muslimana, a više od 8.000 nevinog muslimanskog stanovništva je ubijeno, mnogi na svirep način. Osim već navedene Bukovice (563), tom prilikom je ubijen i 481 građanin Meljaka i 384 žitelja Boljanica.

Prema poslijeratnom popisu žrtava četničkog terora u pljevaljskom srezu, ubijeno je 1.534 građanina, od čega 1.501 Musliman – navodi istoričar Radoje Pajović.

Mandićeva četnička ,,titula“

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić se godinama ne izjašnjava o navodima da ima titulu četničkog vojvode, a Pobjeda je u svom tekstu od 17. januara 2017. godine objavila da je upravo Mandić na skupu u Zaostru 8. avgusta 2016. godine nagrađen poveljom vojvode Milana Dobrašinovića, koja se dodjeljuje isključivo četničkim vojvodama.

Pobjeda je tada prenijela tekst portala In4S, bliskog DF-u, od 10. augusta 2016. godine u kojem je Mandić uz Miletu Pavićevića i izvjesnog Miodraga Božovića predstavljen kao – četnički vojvoda.

– Na saboru je ustanovljena i povelja „Vojvoda Milan Dobrašinović“, koji je godinama uspješno organizovao sabore u Gornjem Zaostru. Povelje su dobili braća Radnić – Brano, Mišo, Radojica, Miloje, Novica i Mile, bratstva Dobrašinović, Premović, Tomović, Lončar, zatim vojvode Mileta Pavićević, Miodrag Božović, Andrija Mandić, Goran Kiković, predsjednik SO Berane, Branislav Otašević, predsjednik Udruženja srpskih književnika u otadžbini i rasijanju, pjesnici David Lalić, Darko Jovović i Radoje Mišković, guslari Rajo Vojinović, Ilija Paldrmić i Maksim Vojvodić – navodi se u članku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...