HELEZ UPOZORAVA: "Stranke koje su podržale proteste ispred OHR-a nisu završile posao"

"Visoki predstavnik je jasno rekao da ostavlja političkim akterima u BIH 6 sedmica da se pokušaju dogovoriti oko političkog dijela izmjena Ustava i Izbornog zakona očito da današnji glavni akteri političke scene u BIH to nisu ozbiljno shvatili", dodaje Helez.

  • Mini market

  • 10. Avg. 2022  

  • 0

Član Predsjedništva SDP-a Zukan Helez smatra da ne smije biti opuštanja nakon protesta ispred OHR jer bi se opet mogli probuditi sa novim podjelama.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Prođoše dvije sedmice od velikih protesta u Sarajevu ispred sjedišta OHR-a koji su organizovani na poziv SDP-a, a BIH koji su podržale mnoge stranke i nevladine organizacije.

Kratkoročno moglo bi se reći da su protestima postignuti ciljevi, jer je Visoki predstavnik odustao od izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na tzv. legitimno predstavljanje i na dalje segregacije po etno nacionalnoj osnovi. 

Nametnute su tehničke izmjene izbornog zakona koje u određenim segmentima poboljšavaju transparentnost ukupnog izbornog procesa.

Međutim od tog dana do danas rijetko ko od probošnjačkih i probosanskohercegovačkih stranaka spominje dalje reakcije Visokog predstavnika i intervenciju istog na politički dio Izbornog zakona i Ustava. Stranke koje su tog dana bile ispred OHR-a već vode bespoštednu i grčevitu borbu za svaki glas iako još nije počela zvanična izborna kampanja. Dok problem za BiH koji "visi u zraku", a koji bi mogao trajno cementirati etno nacionalne podjele i BiH napraviti potpuno nefunkcionalnom državom niko i ne spominje. 

Visoki predstavnik je jasno rekao da ostavlja političkim akterima u BIH 6 sedmica da se pokušaju dogovoriti oko političkog dijela izmjena Ustava i Izbornog zakona očito da današnji glavni akteri političke scene u BIH to nisu ozbiljno shvatili. 

Bojim se da nam se ta neozbiljnost obije o glavu kao što nam se desio i rat i agresija koje smo na početku neozbiljno shvatili. Bojim se da nam se ne ponovi Dejton koji je trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu kao nikad do tad u njenoj 1000godišnjoj historiji. 

Zbog toga pozivam sve ključne političare u BiH koji vole ovu državu da se vrate političkom lobiranju kod ambasada u BiH, zatim kod Visokog predstavnika, ključnih država svijeta i njihovih vlada parlamenata i predsjednika, jer ko ne vidi da druga strana vrši pritisak i još intenzivnije lobira da trajno podijeli BIH taj ne treba da se bavi politikom", zaključio je Helez. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...