ALBIN KURTI O MOGUĆEM RATU: "Kosovo danas mnogo spremnije da se suprostavi napadu Srbije nego 1998. godine"

"Imamo svoje institucije i organe bezbjednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina", kaže Kurti

  • Regija

  • 10. Avg. 2022  

  • 3

Premijer Republike Kosovo Albin Kurti izjavio je da je Kosovo spremno da se suprotstavi mogućem napadu Srbije, jer bi pogoršanje sukoba sa manjinskim Srbima moglo da dovede do novog oružanog sukoba, ističući da je Kosovo za to spremnije danas nego 1998. godine, prenosi Reuters.

"Ne treba isključiti da se ova agresivna politika Beograda može pretvoriti i u napad na Kosovo na ovaj ili onaj način. Mi smo budni, ali se ne plašimo", rekao je Kurti.

On je naveo da ne kaže da će taj napad na Kosovo biti ove ili sljedeće nedjelje, ali da bi bilo potpuno neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih sukoba.

Kurti je odbacio optužbe opozicije u Prištini da plaši investitore otvorenim govorenjem o mogućem novom sukobu sa Beogradom.

Kosovski premijer je optužio Rusiju za ulogu u podsticanju novih etničkih tenzija na Kosovu.

"Despotski (ruski) predsjednik (Vladimir) Putin je čovjek rata i on bi imao interes da širi rat jer želi da normalizuje rat", rekao je Kurti, aludirajući na rusku invaziju na susjednu Ukrajinu u februaru.

"Imamo svoje institucije i organe bezbjednosti i odbrane, Kosovo je sada država, ovo nije 1998. godina. Ovo je 2022. tako da smo mnogo spremniji da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, da branimo svoju demokratiju, vladavinu prava, ustavnost i da branimo naš napredak", rekao je Kurti u intervjuu Reutersu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...