Sport
KAPITEN EDIN DŽEKO UOČI UTAKMICE PROTIV RUMUNIJE: "Kad ćemo ako nećemo sada"
Prije 21 min0
Najbolje je kad za dobar zalogaj ne treba puno truda, već samo dobra ideja.
Gastro
11. Avg. 2022 11. Avg. 2022
0
Ovo su jela koja se pripremaju u samo nekoliko minuta, a nestaju još brže.
Potječu iz različitih zemalja, a povezuje ih jedan ključni sastojak.
Stromboli - sendvič od tijesta za pizzu
Inspiriran Italijom, a nastao u Americi, naziv navodno duguje istoimenom filmu Roberta Rossellinija... Ovaj „sendvič“ zapravo je zarolana verzija pizze calzone i brzo rješenje kad nemate puno vremena za kuhanje. Preporučujemo ga posebno kao super snack za druženje! Tijesto za pizzu posipajte s malo češnjaka u prahu, a zatim namažite senf, kojemu možete dodati i meda (ili koristite gotovi umak honey mustard). Po tijestu rasporedite mozzarellu natrganu na trakice, ribani Ribanac i kriške šunke. Zarolajte, preklapajući krajeve tijesta prema unutra, pa zarolano tijesto posipajte s još malo Ribanca i češnjaka u prahu i zarežite po vrhu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 stupnjeva 10-15 minuta. Narežite na manje komade i poslužite uz dip. U stromboli možete dodati i svježe ili sušene rajčice, luk i drugo povrće te mješavine začina… Najvažnije je da ima puno sira koji će osigurati sočnost.
Scones - pogačice od sira
Fini sirni zalogaji uvijek su dobra ideja, a posebno kad za pripremu ne treba puno vremena! Probajte ove sirne pogačice ili sconese, popularne u Velikoj Britaniji: zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva pa u zdjeli pomiješajte 225 g brašna, 3 žličice praška za pecivo i četvrt žličice soli, a zatim dodajte 55 g omekšanog maslaca. Umiješajte 120 g ribanog ementalera ili Dimsija (malo ostavite sa strane za kasnije!), pa ulijte 120 ml mlijeka kako bi se smjesa povezala u meko tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od 2 cm, izrežite tijesto u okrugle pogačice ili trokutiće i prebacite na papir za pečenje ili namašćeni kalup. Premažite s malo mlijeka ili razmućenim jajetom i posipajte s još malo sira te po želji mješavinom začina. Pecite 8-10 minuta.
Spaghetti alla carbonara
Za pravu carbonaru ne treba vam puno vremena. Ovo jednostavno jelo dolazi iz Rima, a unatoč svojoj skromnosti ima status specijaliteta. Prema originalnom receptu koristi se ovčji sir pecorino romano, svježe mljeveni papar, jaja i panceta ili guanciale (svinjski obrazi). Pripremite svoju kremastu carbonaru uz malo svježih sastojaka i jedan naš sir posebne arome. Stavite kuhati vodu za tjesteninu. U zdjelici pomiješajte 3 žumanjka, 50 g svježe ribanog Ribanca, začinite svježe mljevenim paprom, sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Na trakice narežite oko 150 g pancete pa je prepržite na tavi (na malo maslinova ulja ili tavu nauljite pancetom), dok ne postane hrskava. U međuvremenu stavite kuhati 200 g špageta, a kad su pri kraju, žlicu-dvije vode dodajte mješavini sira i jaja. Kuhanu tjesteninu hvataljkom prebacite u tavu s pancetom (nemojte je sasvim procijediti, neka zadrži i malo vode) pa miješajući dodajte još malo papra i soli po želji. Maknite s vatre i umiješajte jaja i sir iz zdjelice, koji će se skuhati od vrućine tave i tjestenine. Dobro izmiješajte, a pri posluživanju obilno posipajte Ribancem i s još mljevenog papra po želji.
Još brzih recepata sa sirom, kao i dodatnu inspiraciju, pronađite na www.sirevi.hr.
(Tportal)
Sport
KAPITEN EDIN DŽEKO UOČI UTAKMICE PROTIV RUMUNIJE: "Kad ćemo ako nećemo sada"
Prije 21 min0
Show
ODUŠEVILI SU SVE: Shakira pozirala sa sinovima na premijeri filma, modno su se uskladili
Prije 22 min0
Vijesti
"KOALICIJA POD LUPOM" REAGOVALA NA NEDOSLJEDNE SANKCIJE: Izrečene kazne CIK-a BiH nisu srazmjerne težini prekršaja
Prije 26 min0
Hronika
INTERVENCIJA IZ PAKLA: Doktorica iz Visokog optužena da je unakazila lice pacijentice nakon što joj je u WC-u ubrizgala filere
Prije 29 min0
Gastro
ZABORAVLJENI KLASIK: Najjednostavniji starinski kolač koji smo nekada svi jeli, a danas ga malo ko pravi
Prije 22h0
Gastro
AKO NE ZNATE ŠTA ĆETE OVO POPODNE ZA RUČAK, EVO PRIJEDLOGA: Jelo koje uvijek uspijeva - a uspijeva i nestati s tanjira
11. Nov. 20250
Gastro
ZDRAV, UKUSAN I JEFTIN RUČAK VRLO BRZO ĆE BITI NA TRPEZI: Ovo je još jedno jelo idealno za užurbanu sedmicu
12. Nov. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI KOJIMA NE MOŽETE ODOLJETI: Danas za ručak pravimo piletinu u umaku od bijelog luka… (VIDEO)
12. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.