Sport
BAYERN U MUKAMA PRED "DER KLASSIKER": Dva ključna igrača pod velikim upitnikom za derbi
Prije 3 min0
Najbolje je kad za dobar zalogaj ne treba puno truda, već samo dobra ideja.
Gastro
11. Avg. 2022 11. Avg. 2022
0
Ovo su jela koja se pripremaju u samo nekoliko minuta, a nestaju još brže.
Potječu iz različitih zemalja, a povezuje ih jedan ključni sastojak.
Stromboli - sendvič od tijesta za pizzu
Inspiriran Italijom, a nastao u Americi, naziv navodno duguje istoimenom filmu Roberta Rossellinija... Ovaj „sendvič“ zapravo je zarolana verzija pizze calzone i brzo rješenje kad nemate puno vremena za kuhanje. Preporučujemo ga posebno kao super snack za druženje! Tijesto za pizzu posipajte s malo češnjaka u prahu, a zatim namažite senf, kojemu možete dodati i meda (ili koristite gotovi umak honey mustard). Po tijestu rasporedite mozzarellu natrganu na trakice, ribani Ribanac i kriške šunke. Zarolajte, preklapajući krajeve tijesta prema unutra, pa zarolano tijesto posipajte s još malo Ribanca i češnjaka u prahu i zarežite po vrhu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 stupnjeva 10-15 minuta. Narežite na manje komade i poslužite uz dip. U stromboli možete dodati i svježe ili sušene rajčice, luk i drugo povrće te mješavine začina… Najvažnije je da ima puno sira koji će osigurati sočnost.
Scones - pogačice od sira
Fini sirni zalogaji uvijek su dobra ideja, a posebno kad za pripremu ne treba puno vremena! Probajte ove sirne pogačice ili sconese, popularne u Velikoj Britaniji: zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva pa u zdjeli pomiješajte 225 g brašna, 3 žličice praška za pecivo i četvrt žličice soli, a zatim dodajte 55 g omekšanog maslaca. Umiješajte 120 g ribanog ementalera ili Dimsija (malo ostavite sa strane za kasnije!), pa ulijte 120 ml mlijeka kako bi se smjesa povezala u meko tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od 2 cm, izrežite tijesto u okrugle pogačice ili trokutiće i prebacite na papir za pečenje ili namašćeni kalup. Premažite s malo mlijeka ili razmućenim jajetom i posipajte s još malo sira te po želji mješavinom začina. Pecite 8-10 minuta.
Spaghetti alla carbonara
Za pravu carbonaru ne treba vam puno vremena. Ovo jednostavno jelo dolazi iz Rima, a unatoč svojoj skromnosti ima status specijaliteta. Prema originalnom receptu koristi se ovčji sir pecorino romano, svježe mljeveni papar, jaja i panceta ili guanciale (svinjski obrazi). Pripremite svoju kremastu carbonaru uz malo svježih sastojaka i jedan naš sir posebne arome. Stavite kuhati vodu za tjesteninu. U zdjelici pomiješajte 3 žumanjka, 50 g svježe ribanog Ribanca, začinite svježe mljevenim paprom, sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Na trakice narežite oko 150 g pancete pa je prepržite na tavi (na malo maslinova ulja ili tavu nauljite pancetom), dok ne postane hrskava. U međuvremenu stavite kuhati 200 g špageta, a kad su pri kraju, žlicu-dvije vode dodajte mješavini sira i jaja. Kuhanu tjesteninu hvataljkom prebacite u tavu s pancetom (nemojte je sasvim procijediti, neka zadrži i malo vode) pa miješajući dodajte još malo papra i soli po želji. Maknite s vatre i umiješajte jaja i sir iz zdjelice, koji će se skuhati od vrućine tave i tjestenine. Dobro izmiješajte, a pri posluživanju obilno posipajte Ribancem i s još mljevenog papra po želji.
Još brzih recepata sa sirom, kao i dodatnu inspiraciju, pronađite na www.sirevi.hr.
(Tportal)
Sport
BAYERN U MUKAMA PRED "DER KLASSIKER": Dva ključna igrača pod velikim upitnikom za derbi
Prije 3 min0
Evropa
"PUTIN I JA SMO GODINAMA SARAĐIVALI": Bivši njemački kancelar ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Prije 8 min0
Vijesti
VLADA NERMINA NIKŠIĆA ZACRTALA CILJEVE: Usvojen Program ekonomskih reformi FBiH za period 2024-2026
Prije 14 min0
Show
KRALJ PLESNOG PODIJA: Mick Jagger još je jednom pokazao da je neuništiv, pogledajte o čemu se radi (VIDEO)
Prije 22 min0
Gastro
JELO OD KOJEG SE IMAM "BAJILDISAO": Ovaj specijalitet spremite za večerašnji iftar i oduševite ukućane ili goste
26. Mar. 20240
Gastro
DESERT ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite „dobru“ pitu, poslasticu za sve generacije (VIDEO)
27. Mar. 20240
Gastro
PURA S UMAKOM OD PAVLAKE I JAJA: Odlična je za vašu dijetu i želudac, a ukusna večera teško da može biti jeftinija
27. Mar. 20240
Gastro
BRZO, UKUSNO I JEDNOSTAVNO: Napravite najukusniji zeleni pesto za tjesteninu od svega nekoliko sastojaka
26. Mar. 20240
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.