PRIPREMA, POZOR, SIR: Tri brza recepta za jela sa sirom

Najbolje je kad za dobar zalogaj ne treba puno truda, već samo dobra ideja.

  • Gastro

  • 11. Avg. 2022  11. Avg. 2022

  • 0

Ovo su jela koja se pripremaju u samo nekoliko minuta, a nestaju još brže.

Potječu iz različitih zemalja, a povezuje ih jedan ključni sastojak.

Stromboli - sendvič od tijesta za pizzu

Inspiriran Italijom, a nastao u Americi, naziv navodno duguje istoimenom filmu Roberta Rossellinija... Ovaj „sendvič“ zapravo je zarolana verzija pizze calzone i brzo rješenje kad nemate puno vremena za kuhanje. Preporučujemo ga posebno kao super snack za druženje! Tijesto za pizzu posipajte s malo češnjaka u prahu, a zatim namažite senf, kojemu možete dodati i meda (ili koristite gotovi umak honey mustard). Po tijestu rasporedite mozzarellu natrganu na trakice, ribani Ribanac i kriške šunke. Zarolajte, preklapajući krajeve tijesta prema unutra, pa zarolano tijesto posipajte s još malo Ribanca i češnjaka u prahu i zarežite po vrhu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200-220 stupnjeva 10-15 minuta. Narežite na manje komade i poslužite uz dip. U stromboli možete dodati i svježe ili sušene rajčice, luk i drugo povrće te mješavine začina… Najvažnije je da ima puno sira koji će osigurati sočnost.

Scones - pogačice od sira

Fini sirni zalogaji uvijek su dobra ideja, a posebno kad za pripremu ne treba puno vremena! Probajte ove sirne pogačice ili sconese, popularne u Velikoj Britaniji: zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva pa u zdjeli pomiješajte 225 g brašna, 3 žličice praška za pecivo i četvrt žličice soli, a zatim dodajte 55 g omekšanog maslaca. Umiješajte 120 g ribanog ementalera ili Dimsija (malo ostavite sa strane za kasnije!), pa ulijte 120 ml mlijeka kako bi se smjesa povezala u meko tijesto. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto na debljinu od 2 cm, izrežite tijesto u okrugle pogačice ili trokutiće i prebacite na papir za pečenje ili namašćeni kalup. Premažite s malo mlijeka ili razmućenim jajetom i posipajte s još malo sira te po želji mješavinom začina. Pecite 8-10 minuta.

Spaghetti alla carbonara

Za pravu carbonaru ne treba vam puno vremena. Ovo jednostavno jelo dolazi iz Rima, a unatoč svojoj skromnosti ima status specijaliteta. Prema originalnom receptu koristi se ovčji sir pecorino romano, svježe mljeveni papar, jaja i panceta ili guanciale (svinjski obrazi). Pripremite svoju kremastu carbonaru uz malo svježih sastojaka i jedan naš sir posebne arome. Stavite kuhati vodu za tjesteninu. U zdjelici pomiješajte 3 žumanjka, 50 g svježe ribanog Ribanca, začinite svježe mljevenim paprom, sve dobro izmiješajte i ostavite sa strane. Na trakice narežite oko 150 g pancete pa je prepržite na tavi (na malo maslinova ulja ili tavu nauljite pancetom), dok ne postane hrskava. U međuvremenu stavite kuhati 200 g špageta, a kad su pri kraju, žlicu-dvije vode dodajte mješavini sira i jaja. Kuhanu tjesteninu hvataljkom prebacite u tavu s pancetom (nemojte je sasvim procijediti, neka zadrži i malo vode) pa miješajući dodajte još malo papra i soli po želji. Maknite s vatre i umiješajte jaja i sir iz zdjelice, koji će se skuhati od vrućine tave i tjestenine. Dobro izmiješajte, a pri posluživanju obilno posipajte Ribancem i s još mljevenog papra po želji.

Još brzih recepata sa sirom, kao i dodatnu inspiraciju, pronađite na www.sirevi.hr.   

(Tportal)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...