REPORTAŽA SA MAKARSKE RIVIJERE: Mjesto kojeg su Sarajlije najviše pohodile

Ovaj gradić poznat je po noćnom životu, velikoj plaži i znamenitostima. 

  • Regija

  • 15. Avg. 2022  20. Jan. 2023

  • 0

Građani Bosne i Hercegovine će i ovo ljeto provesti na nekim od turističkih destinacija u regiji i Europi. Turističke agencije svakodnevno nude različite aranžmane, no većina građana prefereira da na more idu o sopstvenoj rezervarciji. 

Preko interneta moguće je pronaći brojne hotele i apartmane. Tradicionalno najčešće se, pored domaćeg Neuma, odlazi u Hrvatsku, a jedno od mjesta kojeg najviše pohode Sarajlije u Dalmaciji je Makarska. Reporter Slobodne Bosne donosi vam sve detalje iz ovog grada.

Ovaj gradić poznat je po noćnom životu, velikoj plaži i znamenitostima. Otkako je prije nekoliko godina izgrađen tunel kroz planinu Biokovo između Zagvozda i Baškog Polja, sada se mnogo brže može doći u Makarsku. 

S obzirom na trenutno velike radove na tunelu kod Konjica i na zastoje, odabrali smo malo drugačiju rutu iz Sarajeva prema Makarskoj, a to je preko Visokog, Kaknja, Lašvanske petlje, Viteza, Novog Travnika, Bugojna, Kupresa, Šuice, prema Tomislavgradu i naposlijetku, Posušju, Imotskom, Grubinama, Zagvozdu, te kroz tunel do Baškog Polja, potom preko Promajne do Makarske. 

Cestu primjerice od Bugojna do Kupresa krasi prelijepa priroda, a lijepe pejzaže i živopisna mjesta može se vidjeti naročito na potezu od Tomislavgrada do Posušja prolazeći kroz manja mjesta kao što su Kovači, Omerovići, Cebara, Donji Brišnik itd. 

Cesta je u veoma dobrom stanju, gužvi nema, kao ni zastoja niti radova. Važno je napomenuti da je cesta jako dobro označena prometnom signalizacijom, da su saobraćajni znakovi postavljeni na svim bitnim mjestima i nemoguće je zalutati. 

Po dolasku do Posušja iz pravca Tomislavgrada na kružnom toku skreće se desno prema Graničnom prijelazu Osoje. Gužve na GP Osoje nema, jer malo građana zna za ovaj prijelaz. Veoma se brzo prolazi granica, a potom slijedi grad Imotski. Kontinentalnu Dalmaciju također krase lijepi pejzaži i živopisna mjesta. 

Cesta dalje od Imotskog vodi do sela Grubine gdje se lijevo put odvaja za Zagvozd. Tu je donedavno bila jedna dionica sa makadmom, ali sada je postavljen nov asfalt i veoma se brzo stiže do tunela. Primjetno je više vozila od Imotskog prema Zagvozdu gdje se nalazi i petlja za autocestu koja vodi prema Splitu i Zagrebu. 

Po izlasku iz tunela Sveti Ilija prvi put “puca pogled” na Jadransko more. Stiže se na kružni tok u Baškom polju odakle se lijevo odvaja za Promajnu i potom Makarsku. 

Ovom dionicom se iz Sarajeva do Makarske dolazi za oko 4,5 sata, dok se iz Zenice može doći za 3,5 sata. 

Odmah po ulasku u Makarsku pronalazimo apartman. 

Ovaj apartman ima tri zvjezdice i od sadržaja ima svoju kuhinju, klima uređaj, televizor, balkon, sopstveno kupatilo, wi-fi internet. Također, bilo nam je osigurano i parking mjesto. 

Cijena za 4 noći za 3 osobe u ovom apartmanu iznosila je 240 eura. 

Apartman je udaljen 4 minute pješke do plaže odnosno do hotela Dalmacija. Odmah što upada u oči je veliki broj automobila sa bh. registarskim tablicama, kojih je gotovo koliko i automobila sa oznakama Makarske. Druga najbrojnija vozila su iz Poljske, a značajan broj je i automobila sa tablicama iz bivših sovjetskih republika kao što su Ukrajina, Latvija i Litvanija. Primjetan je i značajniji broj vozila sa registarskim tablicama iz Srbije. 

Smještaj na plaži pronalazimo u blizini poznate “Žute kuće” u Makaskoj. U obližnjem kafiću su i ne toliko visoke cijene. Primjerice espresso kafa košta 8 kuna (2,10 KM), kafa sa mlijekom 11 kuna (2,90 KM), kafa sa šlagom 13 kuna (3,44 KM), potom mineralna voda 12 kuna (3,17 KM). Coca Cola košta 18 kuna (4,76 KM), a toliko koštaju otprilike i drugi sokovi. Točeno pivo od 0,5 litara iznosi 20 kuna (5,30 KM). 

Ručak u obližnjem restoranu između pijace i plaže također se može dobiti za oko 35 kuna (malo više od 9 KM) po osobi. Tako primjerice pizza margarita košta 35 kuna, pizza sa gljivama 38 kuna (10 KM), pizza 4 vrste sira 45 kuna (12 KM), porcija girica sa pomfritom košta 55 kuna (14,5 KM) i doslovno je mogu dvije osobe pojesti, porcija srdela na žaru 60 kuna na dnevnom meniju (15,90 KM) uz koje dođe kao desert i palačinke. Miješano meso bez svinjetine iznosi 80 kuna (21 KM), miješana riba 270 kuna (71 KM), pošto je porcija dovoljna da tri osobe mogu pojesti. Mali doner košta 28 kuna (7,40 KM). 

Flaša hladne gazirane vode na plaži iznosi 15 kuna (oko 4 KM), dok se u samom gradu može naći za 12 kuna (3,20 KM). Flaša obične hladne vode iznosi od 8 do 10 kuna. 

Sladoledi se kreću od 7 kuna za kuglu, a 10 ili 12 kuna koštaju porcije. 

Od sadržaja na plaži sada je tu i masiranje, pa tako relaksirajuća masaža cijelog tijela od 30 minuta iznosi 150 kuna (oko 40 KM). 

Brodovi u luci nude i jednodnevne izlete ka Jelsi i Bolu a cijena aranžmana za jednu osobu iznosi 250 kuna (66 KM), a u ovaj aranžman uključeno je besplatno piće i jedan obrok. 

Noćni život u Makarskoj nudi više sadržaja nego ostatak rivijere. Grad je dobro snabdjeven robom i hranom. Tu su i tri trgovačka centra kakvih nema u BiH poput Lidla i Kauflanda. 

Prema tvrdnjama lokalnog stanovništva, ove godine cijene smještaja morale su biti snižene uslijed agresivne kampanje drugih turističkih zemalja poput Turske, Grčke, Kipra i Sjeverne Afrike. Makarska se suočava i sa nedostatkom radne snage, nedostaje naročito kuhara, konobara, spremačica u hotelima, i drugog osoblja u turizmu. 

Makarska će, kao i njena rivijera, uprkos svemu, ostati omiljena turistička destinacija građana Bosne i Hercegovine, zbog svoje pristupačnosti, geografske blizine, lijepe prirode i mora. 

(Slobodna Bosna)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...