KAD BLOKADE POSTANU LEGITIMNE: "Čavarin nastup plastičan primjer HDZ politike"

Da je Čavara radio po Ustavu FBiH, jer se danas žalio na labilnu parlamentarnu većinu, mogao je u skladu sa Članom 16 raspustiti Parlament.

  • Politika

  • 11. Avg. 2022  11. Avg. 2022

  • 2

Piše: A. Čorbo-Zećo

Blokada formiranja vlasti u FBiH četiri godine, blokiranje imenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH, prijetnja blokadom održavanja Općih izbora, prijetnja novom blokadom u formiranju vlasti i nakon oktobra 2022. godine, 'zatezanje' s usvajanjem Budžeta BiH, prijetnja novom teritorijalnog reorganizacijom BiH, sve ovo je politika HDZ-a BiH koja ima samo jedan cilj u Ustav umetnuti kako zna i može garancije da će biti u vlasti dok postoje! 

Zato današnja izjava predsjednika Federacije Marinka Čavare (HDZ) da nema sudija dok se ne postigne politički dogovor o drugom pitanju, a svi znamo kojem, a to je Izborni zakon BiH nije ništa drugo nego plastični prikaz politike HDZ-a. Njemu je stranka, po vlastitom priznanju, očito iznad dužnosti, Ustava, zakona, a što je najvažnije i nezavizne sudske vlasti. 

Od predviđenih devet, u Ustavnom sudu Federacije radi pet sudija, a sedam je neophodno da bi Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa odlučivalo. VSTV je još 2019. provelo konkurs i proslijedilo listu kandidata. Predsjednik Federacije je uz saglasnost potpredsjednika trebao odabrati četiri, potpisati, proslijediti Parlamentu Federacije, no to se nije dogodilo.

On je u međuvremenu završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, ali to suštinski nije promijenilo činjenično stanje.

To što su izabrani dužnosnici amnestirani bilo kakve odgovornosti dokaz je lošeg sistema, a Čavarin pristup i današnji nastup predsjednika Federacije dokaz bahaćenja zbog čega se probudio inat kod probosanskih snaga, koje više mirno ne mogu posmatrati bahaćenje HDZ-a.

Zamislimo da se ovako nešto dešava u nekim drugim uređenim zemljama svijeta. Koliko bi Čavara još mogao biti predsjednik Federacije i gdje bi to mogao javno govoriti 'da nije do njega, već do političkih odnosa'? Pri tome dijeli i lekcije novinarima, te ih upozorava da ne konstatuju u pitanju, nego da pitaju!? 

Zato potpis Čavare na imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH Schmidtu nikako ne smije poslužiti kao izgovor za nametanje Izbornog zakona BiH.

Tada bi se pokazalo da su blokade, a koje HDZ vrši godinama, legitimno sredstvo u ostvarivanju političkih ciljeva, pa čak i onih koji dovode do trajne etničke podjele Bosne i Hercegovine i uvođenja diskriminacije.

To bi onda mogao postati model ponašanja političara, jer bi imali potrebu da blokiraju državu sve dok se njihovi sitni stranački interesi ne ispune, i gdje bi nas to odvelo!?

Da je Čavara radio po Ustavu FBiH, jer se danas žalio na labilnu parlamentarnu većinu, mogao je u skladu sa Članom 16 raspustiti Parlament.

„Kada Predsjednik Federacije utvrdi da domovi nisu u mogućnosti donijeti potrebne zakone, on može, uz suglasnost sa potpredsjednikom Federacije, raspustiti jedan ili oba doma, s tim da nijedan dom ne može biti raspušten u periodu od godinu dana od njegovog prvog sazivanja“, stoji u Ustavu FBiH.

Dakle, svako opravdanje Čavare ne stoji, jer svoju dužnost nije obavljao savjesno i za interese građana FBiH, već isključivo stranačke!

Schmidtu će pisati sutra, ali imenovanje sudaca jeste njegova volja, koliko god on tvrdio da je to stvar političkih odnosa.

Jer, dužnost svih je prije svega, brinuti o građanima!

(NAP) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...