TRGOVINA POLITIČKIM UTJECAJEM: Još jedna krivična prijava u slučaju "Andrea Dorić i stranačko zapošljavanje"

Još jedna krivična prijava u slučaju "Dorić".

  • Politika

  • 11. Avg. 2022  

  • 0

Banjalučki advokat Dario Sandić podnio je krivičnu prijavu protiv protiv Andree Dorić, direktorice Puteva Republike Srpske, članice upravnog odbora APIF i članice Socijalističke partije, kao i protiv NN lica koja su učestvovala u postupku i odabiru kandidata za direktora Puteva RS i članova Upravnog odbora APIF.

"Krivična prijava podnesena je zato što su trgovinom političkim uticajem i zloupotrebom službenog položaja i ovlašćenja omogućili prijavljenoj da isključivo zbog stranačke pripadnosti socijalističkoj partiji bude izabrana/imenovana na mjesto direktora javnog preduzeća Putevi RS i da bude izabrana/imenovana za člana upravnog odbora APIF, a kako je to ista i priznala izjavom u medijima dana 09.08.2022. godine, a koju izjavu su prenijeli brojni mediji, i koja glasi: 'Ja sam delegirana na mjesto izvršnog direktora u 'Putevima RS' ispred svoje političke opcije i naravno da je to prihvaćeno. S druge strane, imala sam i konkurs u APIF-u, isto je bila podrška partije i to se desilo, tako da sam ja na te dvije funkcije iz tog razloga', čime su počinili krivična djela Povreda ravnopravnosti gradjana iz člana 162 KZ RS, Trgovina uticajem iz člana 353 KZ RS, te Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 347 KZ RS", stoji u krivičnoj prijavi.

U obrazloženju se ističe da se na brojnim medijima pojavila izjava prijavljene koja je gore navedena, a kojom ista izričito izjavljuje da je zbog svoje stranačke pripadnosti izabrana/imenovana za direktora javnog preduzeća, kao i za člana upravnog odbora drugog organa.

"Ista navodi da je za njen izbor isključivo zaslužna podrška partije i delegiranje njezine partije, iako to nisu propisani uslovi za izbor na navedenim funkcijama, čime je prijavljena nedvosmisleno potvrdila da se radi o zloupotrebi ovlašćenja, trgovini uticajem, nezakonitim izborom na navedene funkcije, te nezakonitim procedurama provedenim u postupku izbora prijavljene na navedene funkcije. Tražim od tužilaštva da provede istražni postupak, te sasluša sva lica koja su učestvovala u postupku izbora prijavljene na navedene funkcije, kao i najviše nosioce funkcija u socijalističkoj partiji, kao i da izvrši provjeru procedure izbora/imenovanja prijavljene, kao i činjenice ispunjavanja uslova prijavljene za navedene funkcije", piše u krivičnoj prijavi.

Podsjetimo da je juče i banjalučki odbornik Milko Grmuša predao krivičnu prijavu protiv svih koji su omogućili da Andrea Dorić obavlja funkcije na kojima se nalazi.

Ovu vrstu stranačkog zapošljavanja komentarisala je i advokatica iz Banjaluke Jovana Kisin Zagajac koja kaže da je javni konkurs kod nas obesmišljen odavno.

"Slučajeva 'Dorić' imamo aman koliko i javnih konkursa, samo mnogi ne ugledaju svjetlo javnosti. Funkcije su odavno rezervisane za političku trgovinu. Zbog toga je kod nas politika toliko i popularna, jer moć koju ulazak u politiku daje kod nas prevazilazi zakonska, moralna da ne pričam, ograničenja. To je opijum za sve ljude koji svojim radom nisu postigli ništa, a otvaraju im se vrata iza kojih stoje ogromne mogućnosti za sticanje i napredovanje. Takvi ljudi najčešće tu moć koriste na nedozvoljen i pri tome, vrlo bahat način. Takvim ponašanjem upravo kompenzuju nedostatak ličnih i profesionalnih kvaliteta", rekla je za BUKU Jovana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...