PROCURIO OPASAN PLAN DRAGANA ČOVIĆA: Ovako lider HDZ-a BiH zahvaljuje Izraelu na političkoj podršci oko izmjena Izbornog zakona…

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.

  • Politika

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 60

Hrvatski narodni sabor pokrenut će službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael doznaje HMS od dobro informiranog izvora u HNS-u.

Ova inicijativa se najavljuje nakon što je izraelska ambasada za BiH sa sjedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona i nakon riječi podrške HDZ-u BiH od strane izraelskog ambasadora Noala Gal Gendlera.

„To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za izravnu potporu koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo samostalno odlučiti tko će biti njihovi legitimni predstavnici“, ističe sugovornik HMS-a.

Kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, inače neslužbeno glasilo Čovićevog HDZ-a, inicijativa će biti proslijeđena u nadležne državne institucije.

„Svjesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprostaviti s obzirom na potporu koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvrijedljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, no mislim da je to naša moralna obaveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebala podržati ovaj naš prijedlog“, kazao je, navodno, izvor iz HNS-a.

On nadalje ističe kako je u političkom Sarajevu izražena antisemitska i anticionistička atmosfera te da bi s ovom inicijativom takve negativne pojave trebalo iskorjenjivati bez obzira gdje se pojavljuju.„Ova inicijativa nije usmjerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira je li riječ o židovima, muslimanima ili kršćanima. Mislimo da se pod zaštitom Države Izrael kao jedine demokratske države u tom dijelu svijeta svi mogu komotno osjećati u njezinom glavnom gradu”.

Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS bi, navodno, samostalno sa svojom deklaracijom priznao Jeruzalem kao glavni grad Države Izrael.

„Iako nije riječ o klasičnom priznanju države neka naši prijatelji u Izraelu znaju da jedan cijeli konstitutivni narod priznaje njihove težnje za Jeruzalemom kao glavnim gradom, kaže sugovornik iz HNS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 60

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...