SVI ŽELE BITI KAO HUSEIN: Muškarac koji je naoružan upao u banku postao HEROJ NACIJE

Dopušta im da svakog mjeseca uzmu tek nešto sredstava koja nisu dovoljna za pokrivanje troškova osnovnih potreba.

  • Šareni svijet

  • 12. Avg. 2022  12. Avg. 2022

  • 0

Naoružani je muškarac u četvrtak oko podneva ušao u poslovnicu Federalne banke Libanona u središtu Bejruta te zahtijevao da mu se dopusti da podigne dio svoje zamrznute ušteđevine kako bi mogao platiti liječenje svoga oca, piše The Guardian.

Libanon zbog ekonomske krize gotovo svim svoji građanima, pa tako i 42-godišnjem Basamu al-Šeiku Huseinu, već više od dvije godine ne dopušta da slobodno raspolažu novcem koji imaju. Dopušta im da svakog mjeseca uzmu tek nešto sredstava koja nisu dovoljna za pokrivanje troškova osnovnih potreba.

Vijest o upadu Huseina u banku brzo se proširila zemljom u kojoj gotovo 80 posto građana zbog spomenutih neformalnih ograničenja živi u siromaštvu. Stotine hiljada Libanonaca suosjećalo je s njim jer se i oni zbog ekonomskog kolapsa koji je doživjela njihova država nalaze u sličnoj poziciji.

Vojnicima i policajcima koji su sudjelovali u intervenciji u banci plaće su od početka 2020. godine do danas smanjene više od 20 puta te mnogi sada zarađuju otprilike 70 američkih dolara mjesečno. Brojni su slučajni prolaznici podržali Huseina, koji je zbog svog poteza postao svojevrsni junak dobrog dijela Libanonaca.

"On nije pravi pljačkaš", rekao je Gasan Moula. "On samo traži da mu se da njegovo. Naši su dragi vođe svoje milione uz pomoć centralne banke poslali u švicarske banke, a mi se patimo. Cijeli Libanon želi napraviti ovo što je on napravio."

Banka je predvečer odlučila da će Huseinu omogućiti da podigne 30.000 od 210.000 dolara koje drži u banci. Ranije u danu su mu ponudili da uzme svega 10.000, no on je to odbio. Kako se primicala noć, Husein je lokalnom restoranu omogućio da nahrani taoce koje je uzeo. Ubrzo zatim se predao policiji.

Ovo je već drugi puta da je neki Libanonac na silu pokušao doći do svoje ušteđevine. Jedan je ljutiti muškarac u januaru upao u jednu banku te prisutne u njoj zalio benzinom pa zatražio svoj novac. Banka je i njemu omogućila da pristupi svojim sredstvima.

Unatoč tome što se velika većina Libanonaca pati, takvi su činovi prkosa ipak rijetka pojava.

Libanonci danas u velikoj mjeri žive od novca koji ima šalje rodbina iz inozemstva. Politička situacija u zemlji trenutno je suviše nestabilna da bi se u nju slala bilo kakva financijska pomoć.

Mnogim se građanima omogućava da mjesečno podignu tek 200 dolara. Uz to, daje im se hibridna verzija lokalne valute poznate pod imenom "lolar", no njezin je kurs prilično nepovoljan. Libanonci strahuju da će njihovi dolari koji se nalaze u bankama na kraju postati bezvrijedni.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...