VEĆ SE RANIJE DOVODIO U VEZU SA VIŠEMILIONSKIM MALVERZACIJAMA: Načelnik općine Šipovo Milan Kovač, iz Dodikovog SNSD-a, ne odustaje od gradnje hidrocentrala (VIDEO)

"Rijeke Pliva i Janj ne uživaju zaštitu države, a zbog svog neprocjenjivog prirodnog bogatstva, koje bismo morali koristiti održivo i predati u ruke generacijama koje dolaze, ove rijeke se moraju staviti pod zaštitu", smatra Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

  • Politika

  • 13. Avg. 2022  13. Avg. 2022

  • 2

Načelnik Šipova, Milan Кovač, kadar SNSD-a koji se dovodi u vezu sa milionskim malverzacijama u Šumskom gazdinstvu Gorica, i pored apela javnosti i struke da do toga ne dođe, najavio je izgradnju više hidrocentrala na rijekama u opštini Šipovo.

Ovo je izjava načelnika Milana Кovača, koji je najavio izgradnju više hidrocentrala na rijekama u opštini Šipovo. Izjava da rijeke ne služe ničemu zgrozila je javnost, koja se oštro usprotivila ideji uništavanja rijeka Pliva i Janj, piše BN TV.

Posljedice su devastacija riječnog korita. U takvim slučajevima pripremni radovi podrazumijevaju izgradnju pristupnih puteva, u tom slučaju se isiječe šuma. Izgradnjom elektrana se pregrađuje korito, stavlja se voda u cijev, pravi se cjevovod i na dugoročnom periodu trpi posljedice i sama rijeka i živi svijet u rijeci, kao i okolni živi svijet. Sve to se odražava i na stanovništvo, zato što nisu u mogućnosti da adekvatno iskorištavaju rijeku, za neke druge aktivnosti, bilo sportske, turističke, ili pojedinačno da svako domaćinstvo koristi za navodnjavanje ili druge potrebe”, smatra Vladimir Topić, iz Centra za životnu sredinu.

Vitomir Aćimović, ribolovac sa dugogodišnjim stažem, kaže da bi izgradnjom hidroelektrana korist imali samo tajkuni i ratni profiteri, a da bi građani Šipova ostali bez šanse za razvoj turizma.

To je sramna izjava, zato što su ovo prave rijeke, gdje mogu doći turisti da nešto vide, a ne da ih oni uništavaju sa ko zna kakvim centralama što su najavili. To se zna, on hoće jednu od tih centarala, on i njegov zet, pa bi samo njih par imalo koristi, dok ostali niko ne bi imao koristi, što se tiče opštine Šipovo”, Vitomir Aćimović, ribolovac.

"Rijeke Pliva i Janj ne uživaju zaštitu države, a zbog svog neprocjenjivog prirodnog bogatstva, koje bismo morali koristiti održivo i predati u ruke generacijama koje dolaze, ove rijeke se moraju staviti pod zaštitu", smatra Vladimir Topić iz Centra za životnu sredinu.

“U aprilu mjesecu Skupština opštine Šipovo izglasala je Rezoluciju o zaštiti voda i vodotokova čitave opštine, sa posebnim naglaskom da se na tim rijekama ne grade male hidroelektrane. Nekoliko mjeseci poslčije toga, dolazimo do izjave da se najavljuje gradnja na tim rijekama. naglasio bih posebno značaj samih rijeka, koje se ne koriste samo u vodosnadbijevanju, one su izvor pitke vode, ali od samih početaka i nastanka civilizacije, sva naselja su građena pored rijeka”, kaže Topić.

U kratkom telefonskom razgovoru Кovač je odbio dati izjavu za BN Televiziju, pravdajući se time da je rekao sve što je imao, a stara Indijanska poslovica glasi - Tek kad posiječete posljednje drvo, tek kad zatrujete posljednju rijeku, tek kad upecate posljednju ribu, tek tada ćete shvatiti da se novac ne može jesti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...