NOVOSTI IZ PARLAMENTA BiH: Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije počinje...

(...) s radom od novog saziva ovog doma.

  • Politika

  • 14. Avg. 2022  14. Avg. 2022

  • 0

Nakon što je Predstavnički dom PS BiH na sjednici 27. jula usvojio po hitnom postupku dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut, da se od početka novog saziva Predstavničkog doma, osnuje Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije u Službenom listu BiH 9. augusta objavljene su dopune Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH po hitnom postupku.

Komisija za borbu protiv korupcije i kleptokratije će provoditi parlamentarni nadzor s ciljem otkrivanja i prevencije svih oblika korupcije i kleptokratije, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru. 

Također će pratiti aktivnosti Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije i razmatrati pitanja koja se odnose na Agenciju. Upravo je APIK krajem juna dobio novo rukovodstvo direktora Elvisa Kondžića te Damirku Mioč i Radeta Ristovića za zamjenike direktora. 

Također ova Komisija podstiče aktivnosti u institucijama BiH usmjerene na borbu protiv korupcije i kleptokratije, sarađuje s pravosudnim institucijama i organima za provođenje zakona na nivou Bosne i Hercegovine na polju borbe protiv korupcije i kleptokratije, razmatra predložene zakone i druge propise sa stanovišta borbe protiv korupcije i kleptokratije, razmatra pripreme za učešće delegacija Bosne i Hercegovine na međunarodnim skupovima koji se odnose na provođenje međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine na polju borbe protiv korupcije i kleptokratije, sukoba interesa, te drugih oblika koruptivnog djelovanja, razmatra izvještaje institucija BiH sa stanovišta borbe protiv korupcije i kleptokratije, sarađuje sa sličnim komisijama i parlamentarnim tijelima drugih zemalja i međunarodnih organizacija, te stranim zvaničnicima, po pitanju borbe protiv korupcije i kleptokratije i obavlja druge aktivnosti propisane Zakonom o parlamentarnom nadzoru na polju borbe protiv korupcije i kleptokratije.

Komisija razmatra i druga pitanja iz oblasti borbe protiv korupcije i kleptokratije, a propisano je da predsjedavajući Komisije bude iz stranke koja nema ministra ili zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH. Ova odredba primjenjivat će se u svakom trenutku djelovanja Komisije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...