FARUK KAPIDŽIĆ O FILMU O EMERIKU BLUMU: "Ciljani hvalospjev sistemu koji to ne zaslužuje"

“Umjetnost inžinjerstva i umjetnost filma je u sjeni ljudske praznine, a reflektori su usmjereni na nekadašnju propalu ideologiju i sadašnju paradu političkog besmisla na crvenom tepihu.”

  • Politika

  • 14. Avg. 2022  14. Avg. 2022

  • 15

Specijalna predfestivalska projekcija radne verzije filma Jasmile Žbanić o Emeriku Blumu prikazana je u Ljetnom kinu na Metalcu dan uoči otvorenja Sarajevo Film Festivala, 11. augusta. Komentirajući film ali i današnji Sarajevo Film Festival na svojoj Facebook stranici oglasio se Faruk Kapidžić, čiji status prenosimo.

Na žalost film o Emeriku Blumu je zapravo ciljani hvalospjev jednom sistemu, koji to ne zaslužuje, baš kao što je SFF postao modna revija političara i njihovih supruga, koji to ne zaslužuju.

Umjetnost inžinjerstva i umjetnost filma je u sjeni ljudske praznine, a reflektori su usmjereni na nekadašnju propalu ideologiju i sadašnju paradu političkog besmisla na crvenom tepihu.

Izgleda da je podjednako ogromna želja sadašnjih filmskih umjetnika da budu politički eksperti i političkih funkcionera da budu filmske zvijezde.

Rezultat materijalizma je očigledan. Iza zastava i ispod crvenih tepiha sve se raspada. Festival nije odavno filmski nego predizborni.

Ostalo mu je srce ali nekada je imao i dušu...”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...