TURISTIMA NIJE BILO UGODNO GLEDATI: Impresivna vodena pijavica izazvala paniku na popularnoj mediteranskoj plaži (VIDEO)

Glavni uzrok ove pojave je velika temperaturna razlika između vodenih površina i gornjih slojeva atmosfere

  • Zabava

  • 15. Avg. 2022  

  • 0

Impresivna, no istovremeno i zastrašujuća vodena pijavica stvorila se u nedjelju ujutro blizu obale poluotoka Halkidiki u Grčkoj, piše keeptalkinggreece.com.

Turisti na plaži Xenia, kod sela Paliouri na jugu poluotoka, odmah su zgrabili svoje mobitele kako bi snimili spektakularni prizor, a snimke su se vrlo brzo proširile društvenim mrežama.

Naime, pijavica se pojavila tokom dana i u kombinaciji s visokom temperaturom i vlagom formirala vrtlog između “olujnog oblaka” i površine mora. Glavni uzrok ove pojave je velika temperaturna razlika između vodenih površina i gornjih slojeva atmosfere.

Iako su slabije od tornada, pijavice imaju brzinu vjetra veću od 100 kilometara na sat, no kada stignu na kopno, rasprše se. Većina vodenih pijavica opažena je u blizini tropskih krajeva, a rjeđe u srednjim geografskim širinama.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...