ZAROBLJENI HRVAT IZVEDEN PRED SUD U DONJECKU: "Razumijem za šta sam optužen, ali nisam kriv!"

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno. 

  • Regija

  • 15. Avg. 2022  

  • 0

Hrvat Vjekoslav Prebeg protiv kojega je podignuta optužnica od strane međunarodno nepriznate Narodne Republike Doneck (DNR) pojavio se danas pred Vrhovnim sudom  zajedno s četvoricom suoptuženika. 

Prebegu, Šveđaninu Matthiasu Gustavssonu i Britancu Johnu Hardingu prijeti smrtna kazna. 

"Optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima", objavilo je tužiteljstvo DNR-a. 

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno. 

Svi osim Johna Hardinga su pristali svjedočiti pred sudom. Tokom ročišta je sud ispitao optužene i pregledao pisane materijale slučaja, a optuženici su sjedili u kavezu koji se nalazi u sudnici. 

Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom oktobra, javljaju ruski mediji. 

Među optuženima su još dvojica Britanaca, Andrew i Dylan Hill, no njima smrtna kazna ne prijeti. 

Prema pisanju hrvatskih medija, Hrvat Vjekoslav Prebeg koga su Rusi zarobili na frontu u Ukrajini, odrastao je na zagrebačkoj Knežiji, a odmalena je planirao karijeru u vojsci, kažu njegovi bliski prijatelji. Nakon što je u "Tigrovima" (mehanizovana gardijska brigada ''Tigrovi'', među elitnim jedinicama Hrvatske vojske; prim. ur.) proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju, zato je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije godinu i po otvorila mu se prilika da se priključi marincima u Ukrajini, što je i uradio. 

Prebeg u Ukrajinu nije otišao kao plaćenik, već na ugovor i plata mu je tamo bila oko hiljadu američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, rekao je jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji. 

Na njegovom profilu na društvenim mrežama se vidi da je već duže vrijeme u Ukrajini, piše i da živi u mjestu Nikolaev (Mikolajiv). Njegov posljednji status napisan je 28. februara, a stoji: "Da sve obavijestim. Idem oflajn. Neću biti dostupan, jer u 21. vijeku postoji tehnologija kojom vas mogu locirati po uključenim telefonima". 

Prijatelji su mu pružili podršku, ali nakon što je objavljena informacija da je on uhvaćen, ljudi su počeli dijeliti na njegov profil i tu vijest, objavio je "Jutarnji list". 

Hrvat je u februaru objavio snimak mjesta u Ukrajini u kojem su se u tom trenutku vodile borbe, na kome govori da Rusi pucaju na civile i da je to način na koji "Rusi uvode mir, pucajući na civile". I ranije je izvještavao prijatelje na mrežama o tome da je živ i da li traju borbe. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...