OKOLIĆ KONSTERNIRAN ODLUKOM VOJNOG ATAŠEA NJEMAČKE: „Iz Republike Srpske nije bilo nikakve ratne retorike…“

- Nije dobro što neke diplomate daju izjave kako će obučavati i opremati Oružane snage BiH kako bi se mogle braniti. Pitanje koje se postavlja je od koga će se braniti i da li će biti jedinstveni - kazao je Okolić.

  • Vijesti

  • 17. Avg. 2022  

  • 5

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je da je iznenađen obrazloženjem vojnog atašea Njemačke u BiH pukovnika Franz-Јosefa Noltea vezano za informaciju da još nema saglasnosti za provođenja tehničkog sporazuma u kasarni u Doboju zbog retorike koja dolazi iz Republike Srpske.

Okolić je kazao da je tokom sastanka vojni ataše Njemačke Nolte rekao da nije siguran da će Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dati saglasnost za realizaciju tehničkog sporazuma vezanog za lokaciju kasarne u Doboju.

- Kao razlog je navedeno da političari iz Republike Srpske ne gledaju blagonaklono na njemačke pripadnike u EUFOR-u i zbog njihove zabrinutosti o najavama eventualnog formiranja oružanih snaga Republike Srpske - rekao je Okolić za Srnu, ističući da je iznenađen ovako direktnim obrazloženjem.

„Ovakvim stavom Njemačke upravo se daje vjetar u leđa onima koji ne žele dobro BiH, čudno je da se svi hvale reformom odbrane, a da istovremeno nisu spremni da ulažu u Ministarstvo odbrane i Oružane snage na teritoriji Republike Srpske“, kazao je Okolić te dodao:

- Takvim odnosom se ne pravi dobra klima. Vojni ataše nije eksplicitno rekao da neće biti realizovan tehnički sporazum u Doboju, već da nije data saglasnost Ministarstva inostranih poslova Njemačke. Skrenuo sam mu pažnju da pored predstavnika srpskog naroda u kasarni u Doboju rade i Bošnjaci i Hrvati - rekao je Okolić.

Zamjenik ministra odbrane BiH kazao je da donatori uglavnom nikad nisu postavljali nikakve uslove, te da iz Republike Srpske nije bilo nikakve ratne retorike.

- Nije dobro što neke diplomate daju izjave kako će obučavati i opremati Oružane snage BiH kako bi se mogle braniti. Pitanje koje se postavlja je od koga će se braniti i da li će biti jedinstveni - kazao je Okolić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...