AHATOVIĆ ZATRESAO REGION: "Ako Rusija povuče taj potez, dovest će u pitanje POSTOJANJE REPUBLIKE SRPSKE!" (VIDEO)

Politička i sigurnosna situacija ni ove godine u našoj zemlji nije dobra, ali ni u svijetu. O tome smo u programu televizije Hayat govorio vojni analitičar Nedžad Ahatović.

  • Mini market

  • 17. Avg. 2022  17. Avg. 2022

  • 2

Kada je u pitanju dolazak prve grupe njemačkih vojnika u BiH u okviru misije ALTHEA, Ahatović smatra kako je to čin kojim se nastoji smiriti kako javnost u BiH, tako i u Evropi, obzirom da je posljednjih par mjeseci bilo ozbiljnih članaka vezanih za situaciju na Zapadnom Balkanu, a posebno iz Njemačke.

"Njemačka vlada je pokazala inicijativu kako bi umirila vlastito javno mnijenje. Da nije beznačajno pokazuje i reakcija Ambasde Ruske Federacije u BiH, posebno u kontekstu dolaska njemačkih vojnika u BiH. Ruska Federacija je dala u naznake mogućnosti stavljanja veta na produživanje misije EUFOR-a", ističe Ahatović.

Navodi da se Dodiku ne sviđa dolazak njemačkih vojnika u BiH, jer su u historiji pomagali određene grupacije koje su pravile genocid nad srpskim stanovništvom.

"Pitam se kako mu ne smetaju mađarske trupe koje su isto radile u Vojvodini. Rusija stavom da bi mogla staviti veto na mandat EUFOR-a želi pokazati da još uvijek može uticati na međuanarodna pitanja. Time se odmiču od podrške Dejtonskom sporazumu što dovodi u pitanje RS i čitavo ustrojstvo BiH. To će otvoriti politička, ali i vojna pitanja i pitanja funkcionisanja države BiH, jer NATO neće ostaviti neriješenu situaciju na Balkanu", pojašnjava Ahatović.

Dodaje kako je neophodan dolazak NATO-ovih trupa ukoliko se EUFOR-u ne produži mandat.

Kada je u pitanju naoružavanje Srbije, Ahatović ističe da je vojno jačanje povezano sa pojačavanjem političkih pritisaka da prihvati negativan stav prema Rusiji i uvede sankcije koje su ‘kamen oko vrata’ Vučiću i njegovom estabilišmentu.

"Time također Srbija želi spojiti političko djelovanje sa vojnim jačanjem kako bi isposlovala ono što ona želi. Svjesni su da EU ide linijom manjeg otpora i iz tog razloga Srbija pojačava vojne kapacitete, čak je i vojna obuka intenzivirana. Rusija teško može vojne snage prebaciti na prostor Srbije, što ne znači da ne mogu neke druge aparate prebaciti u Srbiju. Oni posjeduju kanal za destabilizaciju. Sjetimo se da je 2014. godine Krim pao za 16 sati upravo zahvaljujući kanalima destabilizacije", kazao je Ahatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...