ZA NJOM JE PLAKALA CIJELA JUGOSLAVIJA: Tragičan kraj pjevačice iz Doboja, u Beogradu je promijenila ime i vinula se u visine, a onda je stigla tužna vijest…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 18. Avg. 2022  

  • 1

Glavna junakinja naše današnje priče je Silvana Armenulić, rođena kao Zilha Bajraktarević 1939. godine.

Bila je jugoslavenska pjevačica narodnih pjesama i sevdalinki, a okušala se i kao glumica u nekoliko filmova. Umjetničko ime „Silvana“, Zilha je izabrala sama. Fatalna Bosanka slavu je stekla snimivši arhivske snimke sevdalinki za Radio Beograd šezdesetih godina 20. stoljeća.

Snimila i duete sa popularnim izvođačima širom bivše Jugoslavije: Cunetom Gojkovićem, Arsenom Dedićem, Slavkom Perovićem…

Tokom karijere Silvana Armenulić ostvarila je i nekoliko filmskih uloga, a najpoznatija joj je uloga pjevačice Rade u tv seriji "Kamiondžije" iz 1970. godine. Ostali filmovi u kojima je glumila su "Ljubav na seoski način", "Lov na jelene", "Građani sela Luga"…

Život tragično gubi u prometnoj nesreći sa svojom trudnom sestrom i pjevačicom Mirsadom Bajraktarević, koja je također promijenila ime u Mirjana,  i violinistom Radetom Jašarevićem. Jašarević je pao u dijabetičku komu za vrijeme vožnje automobila, a navodno nije ni znao da je bio dijabetičar.

Silvana je spavala na stražnjem sjedalu, a Mirjana je sjedila na suvozačkom mjestu. Pjevačica Lepa Lukić je trebala biti u automobilu s njima, ali je igrom slučaja izbjegla smrt.

Iako je poginula davne 1976., Silvanine pjesme i dalje traju i smatraju se istinskim hitovima narodne muzike.

Silvanine najpoznatije pjesme su: "Šta će mi život", "Ciganine, sviraj, sviraj", "Srce gori jer te voli", "Nad izvorom vrba se nadnela", "Ludujem za tobom", "Sama sam", "Rane moje", "Grli me, ljubi me", "Ostavite tugu moju"; "Djevojka je pod đulom zaspala", "Đul Zulejha", "San zaspala", "Svi dilberi, mog dilbera nema", "Bol boluje mlado momče", "Pusti me majko“, "Bosa Mara Bosnu pregazila" i "Mene moja zaklinjala majka".
 

Slavna Bosanka za kojom je ludjela Jugoslavija bila je u braku sa teniskim prvakom bivše države, kasnijim selektorom teniske reprezentacije Radmilom Amenulićem.

Silvana je u karijeri dugoj 11 godina prodala 300.000 ploča.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...