"OVO JE FILM SVIH NAS": "SB" na pressu filma "Praznik rada" Pjera Žalice koji večeras zatvara 28. Sarajevo Film Festival (FOTO)

Boris Isaković,  koji u filmu glumi dijasporca Savu iz Kanade koji se ne može emotivno odvojiti od Bosne i mahale, naglasio je emocionalnu dimenziju ove priče o običnim ljudima koji su svi nešto izgubili u ratu.   

  • Kultura

  • 19. Avg. 2022  19. Avg. 2022

  • 0

Premijerom filma "Praznik rada" Pjera Žalice, koji se prikazuje u okviru Open Air programa, večeras će biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival.

Žalica je na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj se predstavila ekipa filma rekao da je zatvoriti Sarajevo Film Festival iznimna čast i da vjeruje da neće iznevjeriti očekivanja publike.

Priča govori o mentalitetu bosanskohercegovačkog čovjeka, a radnja je fokusirana na jednu od sarajevskih mahala. Priča započinje kao komedija i prelazi u intimnu dramu aktera. Radnja prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kod kuče, a komšija kaže da je uhapšen. Uz dramu mahale i intrigu, ratna tajna koja se "otkopava" na kraju objašnjava cijelu priču.   

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Za priču ispričanu u ovom filmu Žalica je rekao da bi volio da bude komedija o našem karakteru gdje proslavljamo praznik rada uz veselje i obilje hrane, dok radnici u svijetu traže svoja prava.

"Međutim, kao odgovorni ljudi i umjetnici reagovali smo na stvarnost kakva jeste. Autor ne može pobjeći od sebe", naveo je Žalica.

Muhamed Hadžović koji u filmu glumi Armina je rekao da je emotivno vezan za film i da je bilo lijepo raditi sa prijateljima.

"Ovo je film svih nas koji živimo na ovim prostorima i vjerujem da će publika prepoznati ljubav i intimu kojom smo se bavili",  dodao je Hažović.  

Dženita Imamović Omerović je navela da je poput Hadžovića gledala Žalicine ranije filmove koji nose duboku pouku i da je uživala u njima.

Saradnju sa režiserom ocijenila je kao jednostavnu, direktnu i iskrenu napominjući da pravi odlične glumačke podjele.

Boris Isaković,  koji u filmu glumi dijasporca Savu iz Kanade koji se ne može emotivno odvojiti od Bosne i mahale, naglasio je emocionalnu dimenziju ove priče o običnim ljudima koji su svi nešto izgubili u ratu, navodi Fena.

Reporter "Slobodne Bosne" je bio na ovoj press konferenciji. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...