NA EUROPSKOJ RAZINI: Na autoceste u susjedstvu stiže 1700 kamera

Iz HAC obavještavaju kako će se ovim projektom analogne kamere zamijeniti digitalnim kamerama.

  • Auto

  • 19. Avg. 2022  19. Avg. 2022

  • 0

Hrvatske autoceste pokreću implementaciju novog prometno-informacijskog sustava u okviru kojeg će se postaviti više od 1700 nadzornih kamera. 

Novi sustav nadzora i upravljanja prometom Crocodile 2 Croatia (Cro 2 Cro) dio je projekta Crocodile, koji je pokrenut na europskoj razini. Njegovim uvođenjem osigurat će se koordinirano upravljanje i vođenje prometa čime Hrvatska postaje dio integriranog ITS-a (Inteligentni transportni sustavi) na europskim cestovnim pravcima, piše Revija HAK.

Iz HAC obavještavaju kako će se ovim projektom analogne kamere zamijeniti digitalnim kamerama koje omogućavaju brojne dodatne funkcije. One će detektirati potencijalno opasne situacije u sklopu AID (Automatska detekcija incidenata) sustava te automatski alarmirati djelatnike u Centrima za nadzor i sigurnost promet (CNUP). AID automatski prikazuje mjesto incidenta operateru, snima događaj te dodatno ima mogućnost da upozorava na zagušenje prometa, sporo vozilo i gubitak vidljivosti.

Gotovo jednako opasni su slučajevi naleta vozila na vozilo ispred uzrokovani nepažnjom vozača, umorom, nedovoljnim praćenjem prometa i signalizacije ispred sebe te nedovoljnim držanjem razmaka između vozila. 

Iz HAC još jednom upozoravaju vozače da:

  • prije puta provjere stanje i uvjete na cesti, 
  • ne kreću na put umorni ili ako tijekom vožnje osjete umor, da se zaustave na prvom odmorištu, 
  • prije puta provjere ispravnost vozila, 
  • prate svjetlosno-promjenjivu signalizaciju i prilagode vožnju uvjetima na cesti, 
  • drže dovoljan razmak između vozila ispred, 
  • u slučaju kvara na vozilu da se po mogućnosti zaustave na odmorištu ili ugibalištu, a ako se moraju zaustaviti u zaustavnom traku, da vozilo pomaknu uz najdalji rub zaustavnog traka uz bankinu, odmah izađu iz vozila, obuku retroreflektirajući prsluk, postave trokut, pozovu Centar 112 te se odmaknu od vozila iza odbojne ograde i pričekaju pomoć, 
  • ne pretječu prije nego što su provjerili sigurnu mogućnost obilaženja, 
  • da ne voze tzv. “slalom vožnju”.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...