ELITNO FUDBALSKO TAKMIČENJE: UEFA prodala TV prava na Ligu šampiona za 1.5 milijardi eura

Po novom ugovoru cijena po sezoni se i više nego udvostručila, a predstavlja jedan od najunosnijih ugovora u povijesti sporta i televizije.

  • Sport

  • 20. Avg. 2022  

  • 0

Evropska fudbalska organizacija (UEFA) za 1.5 milijardi eura prodala je Paramount Globalu televizijska prava za fudbalsku Ligu šampiona za sjevernoameričko tržište.

Navode tako mnogi britanski i američki mediji, a potvrdio je CBS, koji je u vlasništvu Paramount Globala. Sporazum je potpisan na idućih šest sezona ovog elitnog fudbalskog takmičenja, prenosi novinska agencija HINA.

UEFA i Paramount Global su imali i raniji potpisani ugovor koji je istjecao 2024. godine, a cijena u tadašnjem ugovoru iznosila je oko 100 miliona eura po godini. Po novom ugovoru cijena po sezoni se i više nego udvostručila, a predstavlja jedan od najunosnijih ugovora u povijesti sporta i televizije.

Nikad ovako dug ugovor

Također, dogodio se i raritet po pitanju trajanja ugovora jer je ovo prvi sporazum koji je Evropska fudbalska organizacija potpisala na šest godina. Praksa te organizacije je bilo potpisivanje ugovora na tri godine.

Ovaj sklopljeni posao, osim utakmica Lige šampiona, sadržava i prava na susrete Evropske te Konferencijske lige, a dodajmo kako je prošlogodišnje finale Lige šampiona između Reala i Liverpoola pratilo 2.8 miliona gledala među američkom publikom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...