ANA BRNABIĆ ODGOVORILA GORDANU JANDROKOVIĆU: "Tražimo pravdu za pobijenu djecu"

"To je vladavina prava? To su evropske vrijednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno", kaže Brnabić

  • Regija

  • 21. Avg. 2022  21. Avg. 2022

  • 3

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je večeras da hrvatsko rukovodstvo sada i zvanično prijeti da će blokirati evropski put Srbije zato što, "nakon 27 godina tišine i nepravde, tražimo da konačno neko odgovara za stravičan zločin na Petrovačkoj cesti", reagujući na izjavu predsjednika hrvatskog parlamenta Gordana Јandrokovića.

Brnabić je u objavi na Twitter navela da se jedna članica EU usuđuje da javno kaže da, "ukoliko tražite pravdu za ubistvo srpske djece - jer četvoro ih je tamo pobijeno starosti šest do 13 godina, ne možete da budete dio EU".

"To je vladavina prava? To su evropske vrijednosti? I nije vas sramota da to kažete otvoreno. Gospodine Јandrokoviću, pogledali smo se mi u ogledalo i shvatili da, ako smo ljudi, moramo da tražimo pravdu za pobijenu djecu - Јovana Drču (šest godina), Nevenku (11 godina) i njenog brata Žarka (devet godina) Rajića, Darka Vukovića (13 godina). A šta Vi vidite kada se pogledate u ogledalo? Čovjeka koji brani i slavi ubice djece, djevojaka i staraca? Pored četvoro djece, ubili su i Mirjanu Dubajić, djevojku od 21 godinu, Milku Kovačević, baku od 83 godine... Vaši 'heroji' pobili su nenaoružane ljude, u zbjegu, iz vazduha", naglasila je Brnabić u odgovoru Јandrokoviću na izjavu da će Hrvatska iskoristiti pregovore Srbije i EU "kako bi Srbiji poslala poruku da takve stvari neće tolerisati".

Brnabić je poručila da se Srbija okrenula budućnosti.

"Ne brinite vi za nas. Baš zato konačno tražimo pravdu za krvoloke koji su djecu pobili, jer, kao što je upravo danas rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić: 'Ako nismo u stanju djecu da zaštitimo, onda ne zaslužujemo da postojimo kao država'" - navela je premijerka Srbije.

Zapitala je i kada će se steći uslovi da Vučić posjeti najveće mjesto stradanja srpskog naroda - Јasenovac i podsjetila da "još čekamo odgovor na najavu službene posjete".

"Hoćete li uspjeti da smognete snage da obezbijedite predsjedniku Srbije da stavi cvijet na mjesto stratišta desetina i stotina hiljada najbrutalnije pobijenih Srba, Јevreja i Roma, od strane ustaškog režima NDH? Počnite da gledate u budućnost, biće Vam lakše", zaključila je Brnabić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...