HOFFMANN PRIJETI PREMIJERU NOVALIĆU: "Diskriminira me kao Hrvata, zato će kazneno odgovarati!"

Hoffmann u cijeloj ovoj priči vidi odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića koji navodno izbjegava imenovanje direktora FUP-a staviti na dnevni red sjednice Vlade FBiH. 

  • Mini market

  • 23. Avg. 2022  

  • 7

Mostarski portal "HMS", blizak HDZ-u, piše kako se imenovanje direktora  FUP-a neće naći ni na 328. sjednici Vlade Federacije BiH koja će se održati u četvrtak, 25. avgusta, u Mostaru, "i to zaslugom bošnjačkih ministara predvođenih premijerim Fadilom Novalićem". 

Mostarski portal piše da su kandidati za čelnika FUP-a Svevlad Hoffmann, aktualni savjetnik direktor Granične policije BiH te Ensad Korman, v. d. direktora FUP-a, te podsjeća da je u skladu sa Zakonu o unutrašnjim poslovima, Vlada FBiH bila dužna u roku od 30 dana imenovati direkora FUP-a. S obzirom da je Vlada bodovnu listu zaprimila 14. jula, krajnji zakonski rok za imenovanje bio je 15. avgusta. 

HMS piše da se iz javnog istupa Aljoše Čmpare, aktuelnog ministra policije, dalo naslutiti da će bošnjačka većina blokirati imenovanje čelnika FUP-a. 

“Ne vidim neke velike šanse da se riješi ovo pitanje, jer nije riješeno već četiri godine. Vlada radi u takozvanom tehničkom mandatu. Mislim da se puno toga ispolitiziralo, davno je trebalo završiti ovo pitanje i ne vjerujem sada da će se nekih mjesec dana pred izbore to rješavati”, rekao je ministar Čampara prije nekoliko dana. 

Hoffmann u cijeloj ovoj priči vidi odgovornost federalnog premijera Fadila Novalića koji navodno izbjegava imenovanje direktora FUP-a staviti na dnevni red sjednice Vlade FBiH. 

“Premijer Novalić odbija ovu točku staviti na dnevni red čime onemogućava imenovanje ravnatelja te time pri punoj svijesti, bezobzirno krši zakon samo zato što federalna vlada mora imenovati mene odnosno Hrvata na upražnjenu poziciju. On time mene diskriminira po osnovu nacionalne pripadnosti i zato će morati kazneno odgovarati”, kazao je Hoffmann za mostarki portal HMS. 

Mostarski portal piše kako su navodno neki bošnjački dužnosnici javno govorili da se ne smije dogoditi da Hrvat bude čelnik FUP-a, te da je Hoffmann također u jednom ranijem intervju odgovorio na pitanje može li Hrvat doći na čelo FUP-a. 

"Istina je da utjecajni politički krugovi u dijelu izvršne vlasti u FBiH procjenjuju da pozicija ravnatelja FUP-a ni pod koju cijenu na smije iskliznuti iz njihove kontrole. Različitim mantrama nastoji se prikazati da je dugogodišnje neimenovanje ravnatelja rezultat nepostojanja dogovora između HDZ-a i SDA, što predstavlja notornu neistinu. Naime, pozicija ravnatelja FUP-a posve je apolitična i operativna pozicija. Na proceduru njegova izbora ne bi smjeli utjecati politički krugovi, pogotovo ne oni koji dolaze iz redova onih koji u svom bliskom radnom okruženju ne trpe pripadnike drugih nacija. Imamo primjer MUP-a FBiH u kojem je, od 5 rukovodećih pozicija, triju pozicija pomoćnika ministra, tajnika Ministarstva i pročelnika Ureda ministra, apsolutno svih pet iz reda naroda kojemu pripada ministar”, rekao je Hoffmann. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...