VLADA FEDERACIJE BiH PRIPREMA NOVE PROJEKTE I REFORME: Evo šta Fadil Novalić kaže o zaštiti građana od posljedica inflacije, reformama, infrastrukturnim projektima

"Uvećali smo boračke naknade za što od ove godine izdvajamo dodatanih 50 miliona KM godišnje. Uduplali smo podršku povratnicima. Najveća izdvajanja do sada imamo u poljoprivredi i ona iznose 106 miliona KM", kaže Fadil Novalić

  • Politika

  • 23. Avg. 2022  

  • 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je o projetima i aktivnostima Vlade FBiH, zaštiti građana od posljedica inflacije, te reformama i infrastrukturnim projektima. Ovo su bile glavne teme o kojima je govorio za tuzlanski info portal Tip.ba.

Kada je riječ o uredbama Vlade FBiH koje konkretno pomažu stanovništvu da sačuvaju egzistenciju u ovim vremenima velikih poskupljenja i aktivnostima Vlade na zaštiti građana od posljedica inflacije, premijer Novalić je istakao da je trenutna inflacija izazvana vanjskim faktorima na koje nemamo utjecaja, naše mjere su prije svega posvećene očuvanju i zaštiti životnog standarda ljudi.

"Dakle, mi smo niz mjera usmjerili na finansijsku i materijalnu podršku našim građanima, naročito onima u stanju socijalne potrebe, penzionerima, borcima, invalidima i porodicama teškog materijalnog stanja. Sa 100 KM jednokratne novčane pomoći podržali smo naše penzionere tako da su tu naknadu dobili već 5. augusta uz julske penzije. U ovom mjesecu, u skladu sa odredbama Uredbe o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena, uspjeli smo osigurati i isplate po 100 KM i korisnicima boračkih naknada, te civilnim invalidima i žrtvama rata. Kroz ovu uredbu, u cilju da ublažimo udarac na građane i njihov džep, ovim sistemom direktne pomoći obuhvatili smo više od 530 hiljada građana", kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je Federalna vlada prva reagovala na poskupljenja, još u februaru kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, te da je doneseno i provedeno niz aktivnosti iz resora energije, rudarstva i industrije, trgovine, poljoprivrede, prometa, prije svega na osiguranju naše prehrambene i energetske nezavisnosti.

"Primjera radi, nedavno smo na sjednici Vlade usvojili odluku kojom za oko 70.000 ljudi subvencioniramo troškove električne energije. Do kraja novembra ovim kategorijama će se umanjivati računi u iznosu od 100 KM, u skladu s mjerama koje se provode već 10 godina. Uz sve ovo, ni u ovoj godini nisam dozvolio da poraste cijena struje za domaćinstva koja i dalje plaćaju cijenu koja je čak ispod troška njene proizvodnje. Naravno, dugoročno ni to nije održivo, ali budući da imamo svoju električnu energiju i da na nju, za razliku od nafte i gasa, možemo da djelujemo, odlučili smo se za taj korak", dodao je federalni premijer.

Istakao je da su nastavljene inspekcijske aktivnosti na terenu, kao i kontrole cijena kroz ograničavanje marži za gorivo i osnovne životne namirnice, te dodao da je privremeno zabranjen izvoz peleta i ogrijevnog drveta izvan BiH, kao i da njihove proizvođače i trgovce inspektori drže pod lupom.

"Federacija BiH intenzivno osposobljava kapacitete u svojim terminalima za skladištenje goriva i gasa. Osim u Blažuju, radimo i u Mostaru, Bihaću, Kladnju. Južna interkonekcija je jako važna za našu nezavisnost i njena deblokada u političkom smislu nam treba jer to znači da nećemo ostati ovisni o ruskom gasu", kazao je premijer Novalić.

Najveći poljoprivredni budžet ikada

Premijer se osvrnuo na mjere koje se odnose na prehrambenu nezavisnost, te naglasio da se s domaćim proizvođačima i privrednicima nalaze modeli subvencioniranja uljarica za proizvodnju ulja, pšenice za brašno, kao što smo učinili za mlijeko.

"Podsjetit ću da smo ove godine usvojili najveći poljoprivredni budžet ikada. Drago mi je da nas u našim mjerama subvencioniranja prate i neki drugi kantoni poput Tuzlanskog koji je također izdvojio po 100 KM za svoje penzionere s najnižim primanjima. Očekujem da i ostali niži nivoi vlasti harmoniziraju mjere u oblastima za koje su nadležni i osiguraju podršku ugroženim stanovnicima. Jer, Federacija BiH iz indirektnih poreza, nakon što se odbije vanjski dug i dio koji pripada državnom nivou, dobiva samo trećinu, dok ostatak ide kantonima i jedinicama lokalne zajednice, tako da ne možemo pokriti 100 posto socijalnih potreba. Zato stalno apelujem da se svi udružimo u rješavanju problema, i opštine i kantoni.

"Oni to mogu učiniti, posebno jer mi iz federalnog budžeta i ove godine, što činimo već treću godinu zaredom, kantonalnim budžetima ubrizgavamo 200 miliona maraka, a opštinama i gradovima 39 miliona. Iznos koji smo dodijelili opštinama i gradovima u prethodne dvije godine je bio po 30 miliona. Dakle, kantoni i opštine su od Federalnog nivoa u posljednje tri godine dobili ukupno 699 miliona KM", dodao je premijer.

Kada je riječ o podršci budžetima kantona i opština, te budućim potezima Federalne vlade i rješavanju pitanja od životne važnosti za građane, premijer Novalić je istakao da ovogodišnji Budžet FBiH iznosi 5,6 milijardi maraka, te da se najvećem dijelu odnosi upravo na konkretna i direktna izdvajanja za rješavanja životno važnih pitanja naših građana.

"Na stabilizaciji radimo konstantno. Poreski prihodi rastu, što znači da naša ekonomija raste. Činimo sve da taj novac vratimo privredi i građanima kroz povećanje penzija i naknada boračkim i socijalnim kategorijama. Pored toga, u posljednjih godinu dana smo uveli potpuno nova prava ili smo preuzeli obaveze nekih drugih nivoa vlasti, kao naprimjer naknadnu za roditelje njegovatelje i dječji dodatak. Međutim, treba znati i da su, primjerice, prihodi od indirektnih poreza na nivou Bosne i Hercegovine u prvih pet mjeseci porasli za 740 miliona KM. Opšta je percepcija da država samo ubire poreze, a da se ne zna gdje oni idu. Kada je riječ o Federaciji BiH, federalnom budžetu je pripala sedmina, ili nešto više od 100 miliona", kazao je Novalić, dodavši da će se upravo toliko iz federalnog budžetagodišnje davati za dječji dodatak.

"Naše osnovno opredjeljenje je da svi naši građani moraju imati jednaka prava bez obzira u kojem kantonu žive. Zato smo donijeli zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, gdje uvodimo dječiji dodatak od 103 KM mjesečno do 18. godine. Penzionerima smo povećali penzije za ukupno 11 posto u ovoj godini. Uvećali smo boračke naknade za što od ove godine izdvajamo dodatanih 50 miliona KM godišnje. Uduplali smo podršku povratnicima. Najveća izdvajanja do sada imamo u poljoprivredi i ona iznose 106 miliona KM. Donijeli smo Zakon o roditeljima njegovateljima, koji će imati mjesečne naknade i pravo na doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje. Također, prema izmjenama Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, s 10 miliona KM svim parovima u FBiH omogućavamo da pod jednakim uslovima imaju pravo na liječenje steriliteta na teret budžeta Federacije", istakao je premijer FBiH Novalić.

Kada je riječ o programima zapošljavanja, federalni premijer je istakao da je za te namjene osiguran 61 milion KM, dok je za stambeno zbrinjavanje mladih osigurano 30 miliona KM.

"Samo u ovoj godini za 19 javnih zdravstvenih ustanova dajemo 75 miliona KM. Ako se vratimo na period pandemije, sjetit ćete se našeg interventnog “Korona zakona”, uredbe za pomoć ugroženim sektorima, te uredbe kojom smo obrtnicima i ostalim kompanijama u Federaciji dodijelili oko 260 miliona KM i pomogli da izađu na kraj s negativnim posljedicama u poslovanju", kazao je Novalić.

Prema njegovim riječima, ubrajajući ukupnu podršku kantonima, opštinama i gradovima za privredu, zdravstvo i pomoć budžetima na nižim nivoima vlasti u 2020. i 2021. godini, izdvojeno je blizu 827 miliona KM. Kada se tome doda ovogodišnjih 239 miliona, to je više od milijardu maraka podrške privredi, zdravstvu i nižim nivoima.

"Uprkos pandemiji tokom koje je Federacija ponijela najveći teret, uspjeli smo čak poboljšati ekonomsku stabilnost. Ukupna dobit privrednih društava prošle godine je bila 800 miliona KM veća, nego u pretpandemijskoj 2019. godini. I izvještaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ističe da su sve mjere koje smo poduzimali bile u skladu sa standardima razvijenih zemalja, članica G20.

Fedearcija BiH veliko gradilište

Govoreći o zakonima koji su doneseni u sklopu socijalne reforme, Novalić je posebno istakao reformu PIO sistema, te podsjetio da je 2015. godine Penzioni fond bio u minusu 226 miliona, dok je sada 80 miliona KM u plusu, te da su penzije za trećinu veće.

"Posebno veliki rezultat smo postigli u oblasti radnog i boračkog zakonodavstva. Ono sa čim nisam zadovoljan jeste činjenica da je Vlada Federacije još 2018. godine uputila u Parlament Federacije BiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima, kojima se smanjuju porez i doprinosi na plate, i stvara mogućnost da poslodavci, preusmjere ta sredstva na povećanje plata svojim zaposlenicima. Poslodavci su rekli da će povećati plate radnicima onda kada se donesu novi fiskalni zakoni, ali oni i dalje, nažalost, stoje u ladicama Parlamenta Federacije BiH. Mi podržavamo povećanje minimalne plate, ali ono je moguće upravo uz usvajanje fiskalnih zakona. Bez toga, donošenje samo uredbe o minimalnoj plati po starim zakonima značio bi ogroman udarac na našu privredu i gubitak radnih mjesta, a to nikako ne smijemo dopustiti", kazao je Novalić.

"Naše reformske uspjehe svako dobronamjeran može prepoznati ukoliko želi da pogleda egzaktne pokazatelje koji su svima dostupni. Napomenut ću samo neke od primjera. Otkako je počeo naš mandat 2015. pa do prošle godine iz Budžeta FBiH za poticaje u poljoprivredi izdvojeno je ukupno 531,5 miliona KM. U periodu 2015-2019. investicije Javnog preduzeća Ceste FBiH iznosile su 145,5 miliona KM. Prema planovima poslovanja za 2020. i 2021., u realizaciji je još 483 miliona KM investicija, što je ukupno 628,5 miliona KM od 2015. do 2021. godine. U periodu 2015-2022. vrijednost izgrađenih puteva, objekata, dionica autoputeva, koji su u nadležnosti JP Autoceste FBiH povećana je za 1,416 milijardi KM ili 85 posto.

Novalić je istakao da je ubrzanje izgradnje poddionica autoputa jedan od prioriteta, te da nikada više novca nije uloženo u izgradnju cesta i da je Federacija trenutno jedno veliko gradilište.

"Otvorili smo modernu cestu od Stoca do Neuma, dužine 36 kilometara, koja će značajno skratiti i ubrzati putovanje naših građana na bosanskohercegovačko more, koja je koštala oko 90 miliona KM. Ova Vlada je jedina koja se usudila da gradi tunel Hranjen i on će biti izgrađen. Raspisan je tender za izvođača radova za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta u Federaciji BiH - probijanje tunela Prenj. Radi se od Neuma do Orašja. Želimo ispraviti i neke nepravde, jer do sada je uglavnom najviše radova izvođeno na Vranduku, u dolini rijeke Bosne na potezu između Sarajeva i Zenice, u smjeru planine Ivan i u Hercegovini. Najviše novca za Koridor Vc potrošeno je u centralnom dijelu države, a periferni dijelovi ostali zapostavljeni u infrastrukturnom smislu. Stoga mijenjamo politiku i idemo na projektovanje za brze ceste, za Krajinu, Srednobosanski kanton, zapadnu Hercegovinu, Tuzlu", dodao je premijer.

Na pitanje o planovima podrške projektima važnim za unapređenje života ljudi, ali i infrastrukturnim projektima poput najavljivane ceste Tuzla-Orašje, Novalić je izrazio zadovoljstvo što Vlada Tuzlanskog kantona koristi resurse koje joj puža Vlada FBiH, jer su već donesene odluke o dodatnim podrškama poput onih penzionerima i porodiljama.

"To je ono što potenciramo da trebaju da prate svi kantoni, kojima smo ubrizgali finansijsku injekciju od 200 miliona KM s nivoa Federacije. Od tog iznosa podrška Tuzlanskom kantonu je blizu 39 miliona KM. Čvrsto stojimo iza Tuzlanskog kantona i nastojimo da se uspostavi jedna kontinuirana politika u ekonomskom smislu. Kapitalne investicije iz federalnog budžeta usmjerene su ka Međunarodnom aerodromu Tuzla, saobraćajnoj infrastrukturi, izgradnji autocesta, brzih cesta i rekonstrukciji postojećih magistralnih puteva, važnih za razvoj Tuzlanskog kantona, ali i za poljoprivredu, zdravsto…Kroz novi zakon o konsolidaciji zdravstvenih ustanova za koje ove godine dajemo ukupno 75 miliona, obuhvatili smo Univerzitetski klinički centar Tuzla kojem ide skoro 9,7 miliona KM a za bolnicu Gračanica 1,3 miliona. Poljoprivredni proizvođači iz Tuzlanskog kantona su u 2021. godini s federalnog nivoa podržani sa skoro 13,6 miliona KM. Moje apsolutno opredjeljenje je putna deblokada Tuzlanskog kantona", kazao je premijer Novalić.

Trasa autoputa Tuzla - Brčko - Orašje, s obzirom na ekonomsku opravdanost, zahtijeva izmjenu da bi išla bliže naseljenim mjestima Srebreniku i Gradačcu i dalje prema Brčkom. Treba nam, međutim, politička odluka da li će se trasa mijenjati ili ne, kako bi to mogli uvrstiti u projekt, te uvažiti i lokalne interese. Vlada FBiH je putem Autocesta Federacije u januaru otvorila projekat i 7,5 miliona KM za izradu Idejnog i Glavnog projekta ove dionice u blizini Tuzle. Imamo i inicijativu o udruživanju sredstava za rekonstrukciju regionalnih puteva. Put Žepče - Zavidovići - Banovići - Živinice, pa sve do Međaša kod Kalesije, prekategorisan u magistralni i kao takav je prioritet, a naročito trasa od Živinica do tuzlanskog aerodroma.

Tuzlanskom aerodromu smo samo ove godine iz Budžeta već osigurali tri miliona KM. Prošlog mjeseca smo na sjednici Vlade FBiH Aerodromu Tuzla odobrili dva miliona KM, za unapređenje avioprometa. Konkretno, podrška se odnosi na proširenje parkinga ulazno-izlazne rampe i novi sistem naplate, dogradnju izlaznog gatea sa opremanjem izgrađenog prostora. Plus u maju ove godine odobren je i milion maraka za nabavku sirovina i materijala i HTZ opreme, energenata, troškove osiguranja, naknadu za korištenje sistema za prihvat i otpremu aviona, putnika i prtljaga, za odobravanje programa sigurnosti, provođenje nadzora aerodromskih operatera.

Podsjetit ću i da smo nedavno izvojili 100.000 KM za Saborni hram u Tuzli, povodom obilježavanja 140. godišnjice ovog nacionalnog spomenika u BiH. Dodatnu direktnu podršku izdvajamo i za opštine i gradove u Federaciji BiH. Primjer u TK je Gradačac kojem su u posljednje tri godine osigurali 375.000 KM iz Budžeta FBiH. Tako smo sufinansirali rekonstrukciju vodovoda, završetak izgradnje vatrogasnog doma, rekonstrukciju džamije Husejnija. Još 1,2 miliona KM prije nekoliko dana smo izdvojili za projekte iz Tuzlanskog kantona iz resora prostornog uređenja za sanacije klizišta i lokalnih puteva, utopljavanje objekata, zaštitu nacionalnih spomenika, kazao je premijer Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...