HALID BEŠLIĆ OTVORIO DUŠU: "Htjeli su o meni da snime film, ali sam im ZABRANIO"; Evo šta kaže o Tomi, Bregi i ZDRAVLJU

U hotelu koji je izgradio ima svoj apartman i mir, a svako jutro pije kafu i čita novine.

  • Estrada

  • 23. Avg. 2022  

  • 2

Legenda narodne muzike Halid Bešlić ugostio je ekipu Kurira na svom imanju u Semizovcu, nedaleko od Sarajeva.

U hotelu koji je izgradio ima svoj apartman i mir, a svako jutro pije kafu i čita novine.

Za Kurir govori o velikom beogradskom koncertu, koji je u pripremi, ali i operaciji i filmovima, koji ih je snimio više od deset.

U Sarajevu se prošle nedjelje održao filmski festival, ali vas nije bilo u gradu.

Posljednjih dana provodim vrijeme na obroncima planine Romanije. Tu imam svoj mir i to me jako ispunjava.

Idete li u Sarajevo?

 Do Sarajeva idem samo kako bih se vidio sa svojim prijateljima, svojom rajom, negdje u kafanu da odemo, inače u posljednje vrijeme izbegavam grad kao grad, mnogo me zamara gužva.

Kako vam je zdravlje?

Polako se oporavljam, ugrađen mi je stent. Malo je i dijabetes, koji imam već godinama, učinio svoje, ali ide sve nabolje.

Šira publika ne zna da ste snimili više od desetak filmova i serija.

Prijatelj sam s mnogim rediteljima i glumcima, poput Pjera Žalice, Ademira Kenovića, Dragana Bjelogrlića, Emira Hadžihafizbegovića, Rajka Grlića, tako da sam bio angažovan u filmu "Karaula", gdje pevam pesmu "Oj, jarane. jarane" mog kolege Halida Muslimovića, pojavljujem se u seriji "Ubice mog oca" u prvoj sezoni, gdje pevam pjesmu "Ja bez tebe ne mogu da živim", pjesmu koja je postala veliki hit, pesma "Malo, malo dana", koju je napisao Saša Lošić Loša u filmu "Kod Idrizra", moja pjesma "U meni jesen je" iskorišćena je kao lajtmotiv u filmu "Admir".

Kako ste to pjevali tuđu pjesmu u filmu "Karaula"?

Sve je bilo na jaranskoj bazi. Goran Bregović me je zvao da dođem u njegov studio u Beogradu, kad sam čuo da treba da pjevam pjesmu "Oj, jarane, jarane" mog kolege i imenjaka Muslimovića, pobjesnio sam i rekao: "Kako nisi uspio da stigneš da snimiš pjesmu za mene?" On mi se izvinio i rekao da ne može da stigne. Ja sam bijesan ipak prihvatio da pjevam u filmu "Karaula".

Da li se sjećate kako je prošlo snimanje filma "Karaula" na Ohridu?

Sjećam se da smo se super družili i uživali. Pjevali smo i družili se četiri ili pet dana zajedno s gazdom hotela, bili su tu i Sergej Trifunović i Emir Hadžihafizbegović. Bilo je to pravo veselje i druženje.

Slušate i volite i rokenrol.

Odrastao sam na narodnoj muzici, ipak sam malo starija generacija, a rok muziku sam malo kasnije počeo da slušam. O tadašnjem sarajevskom roku, o grupama poput Indeksa, Bijelog dugmeta, Plavog orkestra, mislim da su beton sarajevske rok kulture i scene.

Da li ste bili prošle godine na premijeri filma u Sarajevu o Tomi Zdravkoviću?

Jesam. Film je dobar, ali mi tu fale Tomini sarajevski dani, koje je proveo i gdje je imao puno anegdota i dogodovština. Aco Pejović je odlično odradio svoj dio posla, kao i Suzana Branković, koja je takođe zablistala. S Draganom Bjelogrlićem sam jaran, družili smo se i na premijeri i kad se završio film, otišli smo s našom rajom u kafanu. Bjela je super lik i lijepo provodimo vrijeme zajedno.

Šta mislite o tome da neko o vama snimi film?

Ne razmišljam o tome. Htjeli su o meni da snime dokumentarni film, pa sam im zabranio. Nisam opterećen time da neko mora o meni da snimi film.

Kad da vas očekujemo u Beogradu, kad će biti koncert?

Koncert je zakazan za 19. novembar u Beogradskoj areni. Nismo još zvanično potpisali ugovor, ali očekujemo da će to biti gotovo narednih dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...