RADIKALNI ZAOKRET: Japan planira gradnju novih nuklearki

Japan, treća najveća ekonomija svijeta, želi do 2030. proizvoditi između 20 i 22 posto struje u nuklearkama.

  • Svijet

  • 24. Avg. 2022  24. Avg. 2022

  • 0

Japan razmišlja o tome da prodži radni vijek nuklearnih elektrana i da sagradi nuklearke nove generacije, rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

To je radikalni zaokret u odnosu na prethodnu službenu politiku da se neće graditi nove nuklearke jer se zemlja nalazi u seizmički jako aktivnom području.

Postojeće nuklearke moći će raditi više od 60 godina. Službena odluka o novoj politici bit će donesena do kraja godine. Japan je uveo strože sigurnosne standarde nakon snažnog potresa u podmorju 2011. koji je izazvao tsunami koji je uništio nuklearku u Fukushimi.

Radni vijek nuklearki ograničen je na 40 godina, no dopušteno je da rade još 20 godina ako se poduzmu stroge mjere sigurnosti. Do danas je te strože zahtjeve ispunilo 17 reaktora, od kojih je 10 počelo proizvoditi struju. Radi se na tome da se ponovno pokrene i preostalih sedam, rekao je Kishida.

Japan, treća najveća ekonomija svijeta, želi do 2030. proizvoditi između 20 i 22 posto struje u nuklearkama. To će ipak biti niže od razina prije katastrofe u Fukushimi, prenosi Index.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...