BOŽO KOVAČEVIĆ, BIVŠI HRVATSKI AMBASADOR U RUSIJI: "Putin je napravio kardinalnu grešku ovom invazijom"

Umjesto da ga pamte kao predsjednika koji je unaprijedio Rusku Federaciju, ostat će zapamćen kao onaj koji je poduzeo nerazuman rat s katastrofalnim posljedicama za vlastitu zemlju.”

  • Evropa

  • 25. Avg. 2022  

  • 0

Bivši ambasador u Moskvi Božo Kovačević za N1 komentirao situaciju u Ukrajini. Ističe da Rusi nisu ostvarili ono što su planirali i zato se invazija pretvorila u iscrpljujući sukob kojem se ne vidi kraja.

Komentirajući izjave da je Rusija izgubila rat, ali da ni Ukrajina nije pobijedila, Božo Kovačević je rekao da Ukrajina još nije pobijedila.

“Ukrajina još nije pobijedila, a mislim da svi kojima je do pravednosti, žele da Rusija izgubi, no to nije sasvim sigurno. Nije jasno ni koliko će rat trajati. Čim nije izvorni ruski naum uspio, blitzkrieg i svrgavanje vlasti, bilo je jasno da će se to pretvoriti u iscrpljujući sukob", kaže.

"Ukrajina je pokazala spremnost veću nego se očekivalo i opredjeljenje ukrajinskog naroda je očito bilo iznenađenje za Rusiju i to je presudilo da se zamišljeni zločinački blitzkrieg pretvori u iscrpljujući rat.

Dok je Zapad spreman vojno i ekonomski pomagati Ukrajini, ona može onemogućavati daljnje rusko napredovanje i konsolidaciju ruske vlasti na ukrajinskom tetitoriju. Dok u Rusiji ne dođe do političkih promjena, ovo će biti iscrpljujući rat", kaže Kovačević. 

“Rusija je napala Ukrajinu jer se opredijelila za Europu nasuprot očekivanja Moskve. Ako Ukrajina postane slobodna demokracija, onda će i Rusi postaviti pitanje zašto ne bismo i mi bili demokratska zemlja”, dodaje.

Napominje da politička slika Rusije nije monolitna. “U nizu gradova su bile demonstracije protiv invazije, prosvjedovali su ljudi svih naraštaja. To znači da je i kod starijih iščezao onaj genetski usađeni strah od vlasti. Sankcije će ostaviti dugoročne posljedice na rusku ekonomiju. Troškovi rata će rasti, ostat će manje novca za represiju u Rusiji.”

Putin napravio kardinalnu grešku

Kovačević kaže da je Putin napravio grešku jer je mogao ostati zapamćen kao lider koji je unaprijedio zemlju.

“Očekivalo se da će bogati oligarsi utjecati na Putina da promjeni politku, ali to očito nije tako, poluge moći su očito ipak u Putinovim rukama, a oligarsi u većoj mjeri ovise o njemu, nego on o njima. Putin je napravio kardinalnu grešku ovom invazijom. Umjesto da ga pamte kao predsjednika koji je unaprijedio Rusku Federaciju, ostat će zapamćen kao onaj koji je poduzeo nerazuman rat s katastrofalnim posljedicama za vlastitu zemlju.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...