"ODVOJENI OD SVIJETA": CNN preporučio dio Hrvatske na kojem se možete odmarati bez gužve

Ove godine Hrvatsku je posjetio veliki broj turista iz cijeloga svijeta, a tome je svjedočila i činjenica da su u naše susjedstvo na odmor stigle i brojne slavne ličnosti.

  • Šareni svijet

  • 28. Avg. 2022  

  • 1

Kada je riječ o ljetovanju, mnogi biraju sami početak ili kraj ljeta kao idealno vrijeme za odmor, što je naročito tako zbog pretjeranih gužvi za vrijeme jula i augusta. CNN je sada izdvojio dio Hrvatske gdje se nećete suočiti sa ovom vrstom problema, bar ne u očekivanoj količini.

Ove godine Hrvatsku je posjetio veliki broj turista iz cijeloga svijeta, a tome je svjedočila i činjenica da su u naše susjedstvo na odmor stigle i brojne slavne ličnosti.

Između ostalog, CNN je sada posebno istakao jedan dio Hrvatske kao idealan ako se želite odmoriti bez da pretjerano brinete hoće li vas zateći ogromna gužva ili plaže koje su od početka do kraja prekrivene peškirima. Riječ je o Zadarskom arhipelagu.

On se sastoji od 300-tinjak otoka uz zadarsku obalu, među kojima su najveći i naseljeni otoci arhipelaga Dugi otok, Ugljan i Pag, dok je većina njih nenaseljena te je do njih čak i teško doći. Upravo zato, tu se nalaze brojne neotkrivene ljepote, bistro more i netaknuta priroda.

"Obala i otoci oko Zadra u Hrvatskoj nude iskustvo koje je 'odvojeno od svijeta', tačnije gušće naseljenih mjesta na jugu poput Splita, Dubrovnika i otoka Hvara", prenosi CNN.

Naročito su istakli prelijepe otoke Silba i Olib koji nude fantastične plaže, a koje izgledaju kao sa razglednica Kariba.

Silba je jedan od najmanjih naseljenih otoka u Hrvatskoj, a poznat je po tome što je on "otok bez automobila". Budući da je dug samo 8,5 kilometara, bez problema ćete ga obići pješke ili biciklom.

     View this post on Instagram           

A post shared by Yachts Croatia Magazine (@yachts.croatia)

 Bogat je pješčanim i šljunčanim plažama, a zanimljiva je i činjenica da na njemu nema niti jedan hotel, već samo privatni smještaji te ćete uživati u potpunom ugođaju. Na otoku ima nekoliko kafića i restorana, prodavnice te pošta. 

S druge strane, Olib je jedan od najnižih otoka u ovoj otočnoj skupini, a njegov najveći vrh Kalac iznosi svega 74 metra. Na zapadnoj strani otoka nalazi se luka Olib i najveća uvala, dok je na istočnoj strani luka Slatnica sa najljepšom pješčanom plažom na otoku.

     View this post on Instagram           

A post shared by Fabio Simicev (@fabio_simicev)

 Život lokalaca posvećen je prirodi, te će u njemu uživati svi njeni istinski ljubitelji, a naročito oni koji se žele odmoriti od užurbane svakodnevnice.

Na otoku također nema automobila, kao ni hotelskih smještaja, a poznat je i po maslinarstvu i ovčarstvu. Sa Zadrom je povezan trajektnom linijom.

Kako CNN navodi, selekcija je napravljena nakon razgovora sa putničkim agencijama, stručnjacima i lokalnim stanovništvom u Evropi koji su dali svoje preporuku gdje otići da se izbjegnu mase ljudi.

"To su mjesta na koja idemo kada želimo općenito izbjeći gužve", navode iz agencije Secret Dalmatia.

Među ostalim nerazvikanim mjestima su i Camargue u Francuskoj, Alentejo u Portugalu, Costa de la Luz u Španiji, Liparski otoci na Siciliji, Pelion Peninsula u Grčkoj, te primorska mjestašca u Albaniji.

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...