SLOVENSKI PREDSJEDNIK BORUT PAHOR JE VELIKI PRIJATELJ BH. GRAĐANA: "BiH mora dobiti kandidatski status, spriječimo ruski utjecaj"

Istakao je da što duže bude trajao proces proširenja EU, biće veci utjecaj Rusije na ovom području. Slovenija radi na efektivnom rješenju na proširenje EU na Zapadnom Balkanom.

  • Vijesti

  • 29. Avg. 2022  

  • 4

Predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je na 17. Bledskom strateškom forumu da Slovenija čini sve kako bi BiH ove godine dobila kandidatski status za pristup Evropskoj uniji i da bi eventualni sukob u BiH mogao dovesti Evropu u opasnost, te da bi na taj način spriječili ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu.

Kazao je da je Evropa na pragu novih podjela na interesne blokove kao prije 30 godina, demokratskog Zapada i totalitarnog Istoka.

“Ukoliko se to zaista pokaže tačnim da će posljedice rata u Ukrajini dovesti na podjele u blokove to je opasno. Ako je cilj predsjednika Putina da širi utjecaj na zemlje koje imaju pretenzije na EU i NATO, imaćemo probleme. Oni će uslovljavati da se države odrede i to može uraditi nasilnim putem. Pitanje je gdje bi ta granica mogla biti na Zpadnom Balkanu. To je centralno pitanje za mir. Nova sfvera ruskog utjecaja koji se pojavljuje, neće zemljama ostaviti puno mogućnosti da se odluče”, rekao je Pahor.

Istakao je da što duže bude trajao proces proširenja EU, biće veci utjecaj Rusije na ovom području. Slovenija radi na efektivnom rješenju na proširenje EU na Zapadnom Balkanom.

“Ta ruska podjela bi mogla ići sredinom Balkana i BiH je od ključne važnosti i sve činimo da ubrazmo pristup BiH EU i nagovaramo EU. Ako eskaliraju sukobi u BiH to je problem za Evropu. Sada moramo riješti taj problem pozivam našu gosšću na Forumu, predsjednica Evropske komisije Von der Layen, da BiH dobije kandidantski staus ove godine. Prijatelju, predsjedniku Srbije, Vučiću, želim iznijeti opasku i reći mu da oni imaju veliku ulogu i dogovornost ako dođe na podjelu na ove interese na Balkanu”, kazao je Pahor.

Dodao je da je ovo je kompleksno pitanje i tako mu se mora pristupiti.

“Srbija bi bila voljna da rizikuje odmak od Rusije ako bi dobila čvrste garancije u EU. Mi moramo sve učiniti da ubijedimo Srbiju da učvrsti politiku prema Zapadnoj Evropi i tako bi riješili probleme u BiH i djalog Beograda i Prištine. Srbijanska zvanična politika mora odbaciti inicijativu tzv.” Srpskog svijeta”, da odbaci sepratističke tendecije u BiH i da završe dijalog sa Prištinom. EU ima ovdje najodgovornoji odluku”, zaključio je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...