USRED NEZAPAMĆENE SUŠE: U Francuskoj vještačka inteligencija otkrila 20 hiljada neprijavljenih bazen, naplaćen višemilionski porez

Nakon eksperimenta sa umjetnom inteligencijom (AI), otkriveno je više od 20.000 neprijavljenih bazena.

  • Evropa

  • 30. Avg. 2022  

  • 0

Otkriće hiljada neprijavljenih privatnih bazena u Francuskoj pružilo je neočekivani prihod francuskim poreznim vlastima. 

Nakon eksperimenta sa umjetnom inteligencijom (AI), otkriveno je više od 20.000 neprijavljenih bazena. Na taj način porezne vlasti su prikupile dodatnih 10 miliona eura prihoda, prenose francuski mediji.

Bazeni uz nekretninu mogu dovesti do toga da vlasnici plaćaju veći porez na imovinu jer povećavaju vrijednost imovine i moraju biti prijavljeni prema francuskim zakonima.

Softver, koji su razvili Google i francuska konsultantska kuća Capgemini, uočio je bazene na snimcima iz zraka u devet francuskih regija tokom probnog postupka u oktobru 2021. godine.

Regije Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Vendée, Maine-et-Loire i Morbihan bile su dio testne faze projekta, ali porezni zvaničnici kažu da će softver biti korišten širom zemlje. U Francuskoj je 2020. godine bilo više od 3,2 miliona privatnih bazena, prema podacima web stranice Statista, a tržište privatnim bazenima je već bilo i procvatu i prije pandemije COVID-19.

Ali kako je sve više zaposlenih radilo od kuće, došlo je do daljeg porasta ugradnje privatnih bazena. Prema novinama Le Parisien, prosječan bazen od 30 kvadratnih metara oporezuje se sa 200 eura godišnje.

Poreska istraga je došla u trenutku nakon što Julien Bayou, iz francuske stranke Europa-Ecology Greens, najavio moguću zabranu novih privatnih bazena. On je u razgovoru za BFMTV rekao da je Francuskoj potreban "drugačiji odnos prema vodi" i da bi zabrana bila "posljednja mjera".

- Izazov nije zabraniti bazene, već garantirati naše vitalne potrebe za vodom - rekao je on.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada se Francuska bori sa najgorom zabilježenom sušom zbog koje je više od 100 općina ostalo bez vode za piće. U julu je Francuska imala samo 9,7 milimetara kiše, što ga čini najsušnijim mjesecom od marta 1961. godine, saopćila je nacionalna meteorološka služba Meteo-France. Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi očuvanja vode.

Fena

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...