BURNE REAKCIJE NA PODRŠKU DINE MUSTAFIĆA DRAGANU ŠOLAKU: Građani dobro obavješteni o pokušajima da se zavara BH Telecom i Elektroprivreda BiH

Građani koji su proteklih dana osim N1 čitali i druge portale u Sarajevu, među kojima SB, jasno je da priča ima i drugu stranu, što je, uostalom, jedno od osnovnih pravila profesionalnog novinarstva. A sudeći po komentarima koji su uslijedili na Mustafićev tweet, čini se da su građani dobro obavješteni o Šolakovim pokušajima da od BH Telecoma izvuče što više sredstava, dok Elektroprivredi BiH odbija poslati i odgovor o nelegalnom korištenju njenih resursa.

  • Društvo

  • 30. Avg. 2022  30. Avg. 2022

  • 3

Građani koji su proteklih dana osim N1 čitali i druge portale u Sarajevu, među kojima SB, jasno je da priča ima i drugu stranu, što je, uostalom, jedno od osnovnih pravila profesionalnog novinarstva. Sudeći po komentarima koji su uslijedili na Mustafićev tweet, čini se da su građani dobro obaviješteni o Šolakovim pokušajima da od BH Telecoma izvuče što više sredstava, dok Elektroprivreda BiH odbija poslati i odgovoriti o nelegalnom korištenju njenih resursa.

“Ekonomski interes nije razlog za ovu odluku. Očito je da su politički motivi uoči izbora kako bi se onemogućilo kritičko izvještavanje koje karakterizira ovaj medij i portal. Depolitizacija upravljačkih struktura javnih poduzeća i ustanova je nužna“.

Ovaj tweet Dine Mustafića, direktora Narodnog pozorišta u Sarajevu, koga je na tu poziciju imenovala sarajevska vlast predvođena trojkom, ima smisla onima koji su proteklih dana čitali saopćenja N1 au kojima se tvrdi da BH Telecom “uskraćuje pravo građanima da gledaju nastup bh. reprezentacije na Europskom prvenstvu u Sarajevu“, te da su „predstojeći izbori“ razlog gašenja „Slobodne televizije N1“. Ne, građani koji su proteklih dana osim N1 čitali i druge portale u Sarajevu, među kojima SB, jasno je da priča ima i drugu stranu, što je, uostalom, jedno od osnovnih pravila profesionalnog novinarstva.

Tako se vrlo brzo saznalo da nema nikakve političke pozadine u sukobu Telemacha i BH Telecoma nego da se radi o novcu, odnosno zahtjevima ove kompanije, iza koje stoji srbijanski biznismen Dragan Šolak da im BH Telecom, koji je u vlasništvu Federacije BiH, svake godine isplati. po pet milijuna maraka za prava emitiranja Sport kluba kanala i N1 televizije. BH Telecom im je ponudio oko tri milijuna, a Telemach (iako su Sportski kanali u međuvremenu izgubili većinu sadržaja koji su nudili gledaocima), to ne prihvaća. Što N1 nije objavio.

Kao što ni da bi sličan “problem” kao sa BH Telecomom, Telemach mogao imati i sa Elektroprivredom BiH jer kompanija koja je u vlasništvu srbijanskog biznismena Dragana Šolaka godinama nezakonito koristi distributivnu mrežu (stubove) Elektroprivrede BiH za postavljanje svojih kablova. Početkom ove godine Elektroprivreda BiH je tražila izjašnjenje od Telemacha, ali se ova kompanija zatvorila na dopise iz EP BiH, te je nastavila koristiti distributivnu mrežu.

Sudeći po komentarima koji su uslijedili na Mustafićev tweet, čini se da su građani dobro obavješteni o ovim događanjima, puno bolje od njega. Prenosimo neke od njih:

Mirsad Tokača: Daj Dino ne truni, je li tebe postavila politika ili si izabran konkursom. Ovim ti ne ističem kompetentnost da obavljaš funkciju na kojoj se nalaziš, ali budi principijelan.

Baltazar: A tebe je postavila struka na direktorsku poziciju. Ista ta “struka” je postavljena i recimo Bakira H. za direktora.

Dževad Škamo: Totalno naivno. Ovo nema nikakve veze s politikom i klasična je i grčka borba za pretplatnike. U zadnja tri mjeseca Telemach je izgubio oko 25.000 korisnika jer nisu bili u mogućnosti osigurati Arenine sportske kanale tako da je u svemu ovome N1 kolateral.

Batrick: Javni dužnosnici iz KS skočili i iz petnih žila brane privatnu srbijansku TV kuću. Zanimljivo.

Lloyd: N1 je srpski/srbijanski privatni kanal koji pravi 1 ili 2 sata programa iz BiH, sve ostalo je iz Beograda ili puno rjeđe iz Zagreba. Da ne govorim da Armiju RBiH nazivaju “takozvana“, da u dijalošku emisiju pozovu goste Srbina iz Srbije, Hrvata iz Hrvatske i Srbina iz Banja Luke. Moraju ići.

Dino Mustafić pokušao je odbraniti svoj stav: “Mislim da se iza ovoga nalaze dublji razlozi koji su političke prilike. Uglavnom, televizijski gledaoci ne bi trebali ostati uskraćeni za informativni program kanala N1 radi velike gledanosti i povjerenstva kojega su izgradili. Uoči izborne kampanje se ovo ne radi, čak i da je poslovno“, na što su opet uslijedili brojni komentari:

Emx77: Dino, mislim da ovdje nisi u pravu. Ugovor s UMG ističe prvog rujna, izgubili su brojne sadržaje, a hoće li im se plaća ista cijena. Ti tu sad vidiš teoriju zavjere, a ne da je N1 kolateralna šteta.

Kikiriki: Od početka se zna da ugovor ističe krajem avgusta, a bezobrazni N1 misli da učenjem i spinovanjem može dobiti što traži iako su izgubili sve što su donedavno imali u ponudi, a neki poput tebe to “ne znaju“ pa spinuju po njima.

Emin: Svi ste vi upali na te pozicije političkom naredbom. Nemojte nas ba držati da smo mutavi. Umjesto SDA sad se postavlja kadar trojke. Nije tu nema veze sa depolitizacijom.

MKorać: N1 definitivno nije neovisan i nepristrasan i kao takav je izgubio u početku stečeni kredibilitet neovisnog medija. Njihova agenda je na liniji HDZ-a i SNSD-a te vodi razgradnji BiH.

Kk: Krenuti od depolitizacije kantonalnih institucija i TV SA. Kablovski operateri su sudionici na slobodnom tržištu i mogu se emitirati na načine koji važe i za druge televizije, a ne moraju.

Posavka: Pa de jednom budi na strani naroda i reci N1 ne mora ih ni biti kad pljačkaju narod i učenju, pa makar umro! Ili, de bar pročitaj kako su tu gdje jesu, pa onda piši. Je li vas više sramota sa ovim glupostima da izlazite.

Kenan Hrastovac: Moguće. Nadam se da si na sličan način reagovao nakon ove odluke KS? (uz objavu je link teksta: Vlada u Sarajevu umjesto BH Telecoma odabrala Mtel… https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-u-sarajevu-umjesto-bh-telecoma-odabrala-mtel-kritike-opozicije/ 210324150 ).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...