NENAD ČANAK OTVORENO: "Srbija je praktično priznala Republiku Kosovo"

Naglasio je, „da su Republiku Kosovo priznale demokrate, danas bi goreo Beograd“.

  • Regija

  • 31. Avg. 2022  31. Avg. 2022

  • 1

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je priznavanjem kosovskih ličnih dokumenata Srbija praktično priznala Republiku Kosovo i njen suštinski suverenitet nad tom teritorijom.

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da prizna kosovska dokumenta, dodao je Čanak, je „iznuđeno ispravan potez“.

Čanak je agenciji Beta rekao da je odavno bilo jasno, još od 1999. godine, da će rukovodstvo Republike Srbije sve uraditi osim da će „priznati da su priznali nezavisnost Kosova“.

„Izvor tenzija na Balkanu je teško održiv na duži rok i bilo je potpuno jasno da će se s Kosovom napraviti održivi dogovor. Pošto je kosovska strana insistirala na konceptu recipročnosti, bilo je za očekivati da će Srbija morati da prizna dokumenta Republike Kosovo“, naveo je on.

Na pitanje Bete, da li će predsjednik Vučić priznati i RKS tablice, Čanak je rekao da ne postoji razlika između priznanja ličnih karti i registarskih oznaka i da je logično da vlast prizna RKS tablice.

„Pošto je Rubikon pređen, samo je pitanje vremena kada će biti priznate i RKS tablice. Očekujem i da neće biti zabranjene KM tablice, što će zaboleti kosovskog premijera Albina Kurtija. Onako kako Vučića bole kosovske lične karte, tako će i Kurtija boleti srpske tablice“, ocjenio je on.

Čanak je kazao da se priznavanjem nezavisnosti Kosova smanjuju tenzije na Balkanu „koje su u ovom trenutku neophodne Kremlju“.

„Po mišljenju rukovodstva Rusije, ponovnim paljenjem Balkana mogla bi se odvratiti pažnja od Ukrajine“, ocjenio je Čanak.

Rekao je da je politika Srbije „sedenja na dve stolice“ sada ušla u novu fazu i da će potrajati.

„S jedne strane, Srbija je priznala Kosovo bez priznanja da se ono priznalo, a s druge strane imamo imenovanje miljenika Kremlja Ivice Dačića za koordinatora svih službi bezbednosti. Imenovanje Dačića je ustupak Rusiji, a priznanje Kosova ustupak Zapadu. Politika ‘sedenja na dve stolice’ će se nastaviti, ali je dobro da će se kretati u pravcu normalizacije odnosa s Kosovom“, ocjenio je on.

Naglasio je, „da su Republiku Kosovo priznale demokrate, danas bi goreo Beograd“.

„Pošto demokrate nisu na vlasti, danas imamo demonstracije protiv LGBT šetnje, a oko priznavanja Kosova svi se prave mrtvi, što govori da ‘patriotska opozicija’ gotovo i ne postoji“, rekao je Čanak.

Podsjetio je da u preambuli Ustava Srbije stoji da je Kosovo i Metohija neotuđivi dio Sribije sa suštinskom autonomijom koja će biti regulisana posebnim zakonima, prenos Danas.rs.

„Od donošenja Ustava 2006. godine, nijedna vlada se nije udostojila da napravi ni nacrt zakona o kosovskoj autonomiji. Kosovo je svakom predsedniku služilo samo da se busa u grudi kako će sačuvati Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije. Od 2006. godine, kada je u pitanju Kosovo, svako rukovodstvo Srbije je radilo istu stvar, a to je prebacivanje lopte na one koji dolaze. I sada je ostalo da to reši Vučić, što je i logično“, zaključio je Nenad Čanak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...