ODAO POČAST GORBAČOVU: Putin neće prisustvovati sahrani “zbog gustog rasporeda”

Putin je donio buket ruža u moskovsku Centralnu kliničku bolnicu, gdje je održana ceremonija u čast Gorbačova uz minut ćutanja.

  • Evropa

  • 01. Sep. 2022  

  • 0

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće doći na pogreb posljednjeg sovjetskog vođe Mihaila Gorbačova zbog gustog radnog rasporeda, objavio je Kremlj. No, danas mu je odao počast. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Putin u četvrtak ujutro odao počast posjetom i polaganjem vijenca u moskovskoj Centralnoj kliničkoj bolnici u kojoj je Gorbačov umro u utorak.

Dodao je da će Gorbačovljev pogreb imati “elemente” državnog pogreba, uključujući počasnu stražu te da država pomaže u organizaciji ispraćaja.

Putin je donio buket ruža u moskovsku Centralnu kliničku bolnicu, gdje je održana ceremonija u čast Gorbačova uz minut ćutanja.

Gorbačov će biti sahranjen danas na groblju Novodeviči u Moskvi.

Gorbačov je rođen 1931. godine u seljačkoj porodici. Napravio je uspješnu karijeru u Komunističkoj partiji i bio na čelu Sovjetskog Saveza od 1985. do 1991. godine.

Gorbačov je najavio politiku perestrojke, zamišljenu kao tranziciju ka demokratskijoj i slobodnijoj zemlji, ali koja je dovela do raspada Sovjetskog saveza, prenosi AA. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...