"BILO JE ZATIŠJE...": Sjećanje na djecu stradalu u Čekaluši 3. septembra 1992. godine

Kako su naveli svjedoci toga dana, zbog posjete američkog izaslanika Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucnjave. Djeca su iskoristila takvu rijetku priliku da izađu iz skloništa i u dvorište zgrade...

  • Sjećanje

  • 02. Sep. 2022  02. Sep. 2022

  • 1

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 30. godišnjica pogibije nevino stradalih civila, odnosno djece u opkoljenom Sarajevu, tokom proteklog rata. Od granate ispaljene sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine u Ulici Čekaluša kod broja 33, poginulo je pet osoba od kojih troje djece, a dvoje je teško ranjeno.

- Polaganjem cvijeća i minutom šutnje te učenjem Fatihe, na mjestu stradanja nevinih sugrađana, ispred spomen-ploče porodice stradalih i predstavnici vlasti odali su im dužnu počast, u znak trajnog sjećanja - navodi se. 

Uime Općine Centar cvijeće su položili Adis Adilović i Nejra Čengić, iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu.

- Kako su naveli svjedoci toga dana, zbog posjete američkog izaslanika Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucnjave. Djeca su iskoristila takvu rijetku priliku da izađu iz skloništa i u dvorište zgrade, na spomenutoj adresi. Prva granata, ispaljena na to područje, pala je u baštu obližnje džamije 'Čekaluša' (koja graniči sa dvorištem) samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca Adnan Hodžić (12) i njegov brat Mirza (11), Vedran Štimac (12), te Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno - Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štimac (danas je 100 posto invalid) - navodi se.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica zahvalio je za dolazak na obilježavanje još jedne godišnjice stradanja najmlađih stanovnika Sarajeva, navodi Fena. 

- U ovo dvorište agresor je, kao i nebrojeno puta tokom opsade grada, ispalio granatu i ubio pet mladih osoba, a više njih teško ranio. Danas se obraćam posebno najmlađima, koji su došli na ovo mjesto gdje su stradali njihovi vršnjaci. Draga djeco i ovoliko godina nakon završetka rata nastavljena je agresija na našu mladost i pamet, drugim sredstvima. Vaša najbolja borba u današnje vrijeme je da što bolje učite i postanete obrazovani ljudi, jer tad vam neće neprijatelji ove države moći ništa učiniti i vi ćete voditi ovu zemlju u bolju budućnost - poručio je Grabovica prisutnima, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo. 

Današnjem polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti nevino stradalim sugrađanima prisustvovali su i učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu.           

Projekat "Sjećanje na prošlost - temelj izgradnje budućnosti" realiziran je uz podršku BH Telecoma.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...