PREDSJEDNIK SLOVENIJE BORUT PAHOR: "Žao mi je što dijalog u Briselu nije doveo do rješenja koje su svi željeli"

Naglasio je da misli da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da se neki problemi, koji djeluju nerješivo, budu riješeni ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina

  • Regija

  • 03. Sep. 2022  

  • 2

Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je, u vezi s dijalogom Beograda i Prištine, da mu je kao velikom prijatelju obje strane žao što se pokazalo da je stepen povjerenja manji nego što je bio ranije i da dijalog nije doveo do rješenja koje su svi željeli, a da tokom posjete Prištini planira da kaže tri stvari.

"U Prištini ću, prvo, reći da dijalogom treba riješiti i preostala pitanja, aktuelna u septembru i oktobru, a drugo da dijalog mora da bude 'živahniji', mislim da ima previše nepovjerenja", rekao je Pahor.

"Treće, neke stvari su dogovorene i potpisane od obje strane, ali ne i implementirane, svaki put sam prijateljima u Prištini, kada sam dolazio, govorio da se mora formirati Zajednica srpskih opština, ako želimo da neki proces bude kredibilan", rekao je Pahor.

Naglasio je da misli da je projekat Otvoreni Balkan kao stvoren da se neki problemi, koji djeluju nerješivo, budu riješeni ako bi mu se priključili Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

Pahor je izjavio da je u posjeti Beogradu kako bi se posavjetovao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome da u regionu ima dovoljno političke volje da se sačuva evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njena stabilnost.

"Rat u Ukrajini ne pomaže miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, ali i Vučić i ja se slažemo da na Zapadnom Balkanu, bez obzira na sva nepovjerenja i bilateralne probleme, ima dovoljno političke volje da se sačuva mir i evropska perspektiva - rekao je Pahor poslije sastanka.

On je ocijenio da postoji mogućnost da se sve vođe regiona slože oko tri centralna pitanja.

"Prvo je da se Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji ubrzaju pregovori za ulazak u EU, da Bosna i Hercegovina dobije do kraja godine status kandidata i da EU ispuni svoju obavezu o viznoj liberalizaciji", rekao je on.

Pahor je podržao inicijativu Otvoreni Balkan i čestitao na uspjehu u njenom razvoju, jer smatra da nema dovoljno takvih procesa u regionu.

On je rekao da je sa predsjednikom razgovarao i o pitanjima koja su značajna za uspješno održavanje samita inicijative Brdo-Brioni, koja će se održati u Sloveniji 12. septembra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...