NEDOSTATAK ZDRAVSTVENOG KADRA: U Kantonalnoj bolnici u Bihaću samo tri kardiologa na 200.000 stanovnika

Problem nedostatka ljekara nije samo na Odjelu kardiologije. Uskoro će Kantonalna bolnica u Bihaću ostati bez neurohirurga.

  • Društvo

  • 03. Sep. 2022  03. Sep. 2022

  • 0

U Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ trenutno rade samo tri kardiologa na 200.000 stanovnika. Pored kardiologa, u Kantonalnoj bolnici u Bihaću nedostaje ljekara i na drugim odjelima. Najveći problem predstavlja skori odlazak u penziju doktora neurokirurgije. Pored neurokiruga, nedostaje i anesteziologa, fizijatara, patologa i drugih.

Iako je najavljen skori dolazak još tri doktora kardiologije, Unsko-sanski kanton će barem još godinu imati samo tri doktora kardiologije.

„Kad nas ovdje za koju godinu bude šest, definitivno ćemo moći odgovoriti svim izazovima. Nas trojica trenutno odolijevamo svemu, ali su to zaista veliki napori i puno se mora uložiti samog sebe da bismo mogli odgovoriti na tolike zahtjeve“, ističe dr. Almin Handanagić, specijalista interne medicine u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“.

„Većina ljekara ima veliki broj sati prekovremenog rada. Kad se računaju dežurstva, pripravnosti, sve obaveze u bolnici, dolazimo do velikog broja prekovremenih sati koji su ostvareni, što, naravno, dovodi u opasnost kvalitet rada jer ljekari koji rade prekovremeno isrpljeni su i povećana je mogućnost rizika od njihove greške“, upozorava predsjednik Sindikata ljekara USK-a Amir Rekić.

Da na Odjelu kardiologije Kantonalne bolnice rade samo tri ljekara, svjestan je i ministar zdravstva USK-a Muris Halkić.

„Nažalost, to je problem i naravno da su pacijenti oštećeni: moraju dugo čekati, stvara se lista čekanja, onda su prinuđeni ići u privatne ordinacije, plaćati itd. To su stvari koje ćemo rješavati, nadam se, u narednom periodu“, poručuje Halkić.

Problem nedostatka ljekara nije samo na Odjelu kardiologije. Uskoro će Kantonalna bolnica u Bihaću ostati bez neurohirurga.

„Problem na neurohirurgiji nam je gorući jer specijalizacija traje šest godina. Vrlo malo kolega se odluči za takve stvari. To su vrlo teške i naporne specijalizacije, ali i tu pokušavamo, imamo već jednog ljekara kojeg smo uputili na specijalizaciju iz neurohirurgije“, kaže direktor Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ dr. Hajrudin Havić.

„Fali nam fizijatara, neki anesteziolozi su već otišli i bojim se da će uskoro biti i problem anesteziologa. Imamo samo jednog mikrobiologa u Kantonalnoj bolnici, samo su dva patologa na veliki broj uzoraka“, navodi Rekić.

Kako bi zadržali mlade ljekare, iz Sindikata ljekara USK-a su Kantonalnoj vladi predložili set mjera koje bi trebali usvojiti. Bolje plate, mogućnost edukacije i napredovanja na osnovu znanja i sposobnosti te rješavanje stambenog pitanja ljekara samo su neke od njih, navodi Federalna.ba. 

„Jedan od prijedloga je bio da sufinansiramo troškove stanovanja i kupovine stanova za mlade bračne parove ljekara. Jedan vrlo korektan i dobar prijedlog koji ćemo razmotriti. U budžetu kantona za iduću godinu ćemo planirati određena sredstva“, ističe ministar Halkić.

Evidentan je problem nedostatka ljekara na mnogim odjelima Kantonalne bolnice u Bihaću. Evidentno je i da se radi na rješavanju tog pitanja. Mnoga su i obećanja da će biti poboljšani uslovi za mlade ljekare kako bi ostali raditi u USK-u. Ali pitanje je kad će se sve to ostvariti. Do tada ispaštaju pacijenti koji, iako redovno uplaćuju zdravstveno osiguranje, najčešće posjećuju privatne zdravstvene ordinacije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...