PANDUREVIĆ PORUČILA STEVANOVIĆU: "Alumina vam nije ćaćevina da je poput kolača dijelite"

Podsjećamo, tokom ljeta u Zvorniku su održani protesti pod nazivom "Odbrana Alumine", kojeg su organizovali SDS, PDP i predstavnici Liste za pravdu i red.

  • Politika

  • 06. Sep. 2022  06. Sep. 2022

  • 1

"Dragi prijatelji, s pažnjom sam gledala intervju gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovića lokalnom portalu 'Drina Media' u kojem je otvoreno priznao da je 'dio priče s Pavgordom'. Moram priznati da je za pohvalu jer je jedini od upletenih koji se oglasio, ali Šokantno je da o 'Aluminiju' govori kao o porodičnoj imovini i raspoređuje kolač između unaprijed odabranih 'strateških partnera'”, poručila je na svom Facebook profilu Aleksandra Pandurević, članica Glavnog odbora SDS-a.

”Ja sam dio te priče s 'Pavgordom'”, rekao je Stevanović i iznese planove: ”Nije problem da radnici dobiju 10%, ali moramo sjesti i razgovarati… Ne može 'Pavgord' sam nositi 'Aluminu', moraju se uvući strateški partneri. To su prije svih kupaca proizvoda 'Alumine', zašto da ne i dobavljači sirovina – rudnici boksita…”

Dragi Zorane, ti radnici kojima galantno dajete 10% su živote proveli u 'Aluminiju', sačuvali su čak i u ratu od kojeg ste Vi pobjegli. Ko ste Vi da im dajete ono što je dio njih? Ko ste Vi da dijelite ono što pripada Republici Srpskoj? Ko ste Vi da odredite ko će još dobiti parče 'Alumine'? 'Alumina' Vam nije ćaćevina da je poklanjate ili prodajete kome Vi hoćete! Strateški partneri za ovakva poduzeća traže se na berzama i to su oni koji daju najviše novca i koji su u ovom poslu dokazani u cijelom svijetu!

Uostalom, da li ste Vi = 'Pavgord', pa tako smjelo rasli ono čim bi on da gazduje?

Kaže gradonačelnik i da ”Pavgord' nije kupio 'Aluminu' nego potraživanja”. Vidim, pravobranilac Milimir Govedarica mu je dobar učenik. FG 'Birač', koja je u stečaju, 100 posto je vlasnik 'Alumine' koja vrijedi preko 600 milijuna KM, a ove godine će imati izvoz od preko 200 miliona eura. Kupujući potraživanja od 'Birača' za 42 miliona KM, 'Pavgord' postaje i većinski vlasnik 'Alumine' koji vrijedi preko 600 miliona KM. Zar ne, Zorane?

Dalje, gradonačelnik tvrdi kako je sve transparentno, zapisnici sa sjednice Vlade o prodaji potraživanja objavljeni su itd.

Dragi Zorane, voljela bih vidjeti te stenograme sa sjednice Vlade i zapisnike. Evo, tražim ih skoro mjesec i po dana! Znate li Zorane da Zakon o obveznim odnosima zabranjuje prodaju potraživanja koja se po svojoj prirodi protive prenošenju na drugog ', a to su porezi, doprinosi i druga davanja?

Gradonačelnik se u intervjuu zaklanja i iza Nove banke i pita ”da li bi banka izdala garanciju nekome ko nema novca na računu”?

'Nova banka', dragi Zorane, nije dala plativu garanciju nego garanciju za ozbiljnost ponude što je klasično pismo namjere. Plativu garanciju mora pratiti tekst ugovora i na njoj mora pisati tačan način aktiviranja – da li je na prvi ili drugi poziv. Uostalom, povjerioci su – Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Fond PIO, FZO, Vode Srpske, Elektro Bijeljina – a ne Vlada RS na koju glasi garancija o ozbiljnosti ponude.

Znam, sada ćete reći da je 'Pavgord' platio 42 miliona KM! Jeste, ali čijim novcem? Bilansi firme govore da on taj novac nema. Prije svega, radnici 'Alumine' imaju pravo da znaju da li su potraživanja kupljenih zaduženjima kod banaka ili trećih lica, i pod kojim uvjetima? Vi kao patriota, što ste više puta isticali, ne bi valjda željeli da je taj novac pozajmljen npr. od biznismena SDA ili nekih kontraverznih ličnosti? Gluvo bilo, zamislite da morate dočekati Bakira u obilasku 'Alumine'! U čemu je problem da otklonite strahove i objelodanite porijeklo novca? Bio bi to 'Bingo'.

Ubjeđivao nas je gradonačelnik i da ne vjerujemo svojim očima nego njemu, pa kaže da je bijeljinska 'Šećerana' prodata ozbiljnom konzorcijumu koji je najveći proizvođač šećerne repice u regiji, a 'Žitopromet' je prodao 'Kutjevu', te da 'Pavgord' ništa nije isjekao u staro gvožđe.

Odlično! Jeste li to namjerili i 'Aluminu' da preprodate? Zar 'Pavgord' nije obećao da će pokrenuti i ova dva poduzeća? Evo, specijalno za Vas sam jučer snimila čudo od 'Šećerane' zaraslo u korov, bez radnika, i rupu na mjestu Vanekovog mlina koji je pripadao 'Žitoprometu' a na kojem Vaš partner pravi stambeni kompleks. Znate li da je Vanekov mlin bio pod zaštitom države kao kulturno-istorijski spomenik iz doba Austro-ugarske? A ovaj ozbiljan konzorcijum koji je kupio 'Šećeranu', da nije slučajno iz Zvornika? Pitam jer je Zvornik poznat po uzgoju šećerne repice!

I na kraju, dragi Zorane, 'Alumina' nije šaka zobi da se svaka vrana može pozvati. Kada Vam je, čovječe, dosta!? Budite sigurni da će biti odbranjena do 3. oktobra, a posebno nakon 3. oktobra! Obećavam Vam, streteški partneri će biti nađeni na berzi!

'Alumina' nije ničija ćaćevina niti će biti ičiji plijen, nego je strateški resurs cijele Republike Srpske prema kojem će se odnositi zakonito i u vjeri dobrih domaćina”, poručila je Pandurević.

Podsjećamo, tokom ljeta u Zvorniku su održani protesti pod nazivom "Odbrana Aluminija", kojeg su organizovali SDS, PDP i predstavnici Liste za pravdu i red.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...